İşlem Tabloları Deneme Sınavı Sorusu #1239300

  1. Sütun grafik yatayda birçok kategorinin olmasına izin veren ve dikeyde sayısal ifadelerle kategorilerin değişimini gösteren grafik türüdür.
  2. Çizgi grafiklerin kullanımı için verilerin sürekli veri olması gerekir ve eşit aralıklı sürekli verilerin zaman içerisindeki değişimi ve dağılımı çizgi grafiklerle rahatlıkla gösterilebilir.
  3. Pasta grafik değişken tek bir verinin farklı kategorilere göre aldığı değerlerin gösteriminde kullanılır.
  4. Yüzey grafiği neredeyse bütün özellikleri ve türleriyle birlikte sütun grafikle aynıdır, tek farkı yatayda seri değerlerin gösterilmesi gerektiğinde tercih edilmesidir.
  5. Alan grafiği zaman içindeki değişimin boyutlarını vurgularken ve bir eğilimdeki toplam değere dikkat çekmek istendiğinde tercih edilen grafiktir.

Excel’de oluşturulan grafik türlerine ilişkin olarak seçeneklerde yer alan ifadelerden hangileri doğrudur?


I ve III

II, III ve IV

II, IV ve V

I, II, III ve V

II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Seçeneklerde yer alan grafik türlerine ilişkin bilgiler şöyle sıralanabilir:

  • Sütun grafik yatayda birçok kategorinin olmasına izin veren ve dikeyde sayısal ifadelerle kategorilerin değişimini gösteren grafik türüdür.
  • Çizgi grafiklerin kullanımı için verilerin sürekli veri olması gerekir. Eşit aralıklı sürekli verilerin zaman içerisindeki değişimi ve dağılımı çizgi grafiklerle rahatlıkla gösterilebilir.
  • Pasta grafik değişken tek bir verinin farklı kategorilere göre aldığı değerlerin gösteriminde kullanılır.
  • Excel’de çubuk grafikler neredeyse bütün özellikleri ve türleriyle birlikte sütun grafiklerle aynıdır. Tek farkı yatayda seri değerlerin gösterilmesi gerektiğinde tercih edilmeleridir.
  • Alan grafikleri zaman içindeki değişimin boyutlarını vurgularken ve bir eğilimdeki toplam değere dikkat çekmek istendiğinde tercih edilen grafiklerdir.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi, seçenekler I, II, III ve V’de yer alan ifadeler doğrudur, dolayısıyla doğru cevap D’dir. Seçenek IV’de yer alan ifade doğru değildir. Bütün özellikleri ve türleriyle birlikte sütun grafiklerle aynı olan grafik türü yüzey grafiği değil çubuk grafiktir ve çubuk grafiğin sütun grafikten tek farkı yatayda seri değerlerin gösterilmesi gerektiğinde tercih edilmesidir. Yüzey grafiği ise bir dizi veri noktaları arasında bağlantı kuran üç boyutlu bir yüzey oluşturmak için kullanılır.

Yorumlar
  • 0 Yorum