İşlem Tablosu Programlama Deneme Sınavı Sorusu #1240289

  1. İlk makro oluşturma işlemi Lotus 1-2-3 programı ile başlamış ve günümüzde kullanılan makrolara kıyasla oldukça basit makrolar oluşturulabilmiştir.
  2. Microsoft firması Excel programında makro kullanımına XLM makrolarıyla başlamıştır.
  3. Microsoft kullanıcıların makro oluşturma konusunda zorlanması nedeniyle daha kolay makro oluşturabilecek VBA dilini Excel’in sonraki sürümlerinde kullanmaya başlamıştır.
  4. Microsoft Excel’in yeni sürümlerinde XLM makrolar oluşturulamaz, bunun için VBA makro dili kullanılır.
  5. Excel programının yeni sürümleri XLM ile oluşturulmuş makroları çalıştırabilir.

Makroların tarihçesi ve gelişimine ilişkin olarak seçeneklerde yer alan ifadelerden hangileri doğrudur?


I ve II

I, III ve IV

II, III ve V

I, III, IV ve V

I, II, III, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

İşlem tablosu programlarında makro kullanımı yaygındır. Makrolar sadece Excel programında değil diğer işlem tablosu programlarında kullanılır fakat her işlem tablosu programı aynı makroları çalıştıramaz. Bunun en önemli sebebi kullanılan makro yazılım dilidir. İlk makro oluşturma işlemi Lotus 1-2-3 programı ile başlamış ve günümüzde kullanılan makrolara kıyasla oldukça basit makrolar oluşturulabilmiştir. Lotus 1-2-3’de kullanılan makrolar tuş hareketlerinin kaydedilip sonradan çalıştırılması esasına dayanmaktaydı. Bu yapı günümüzde kullanılan makro yapısının temellerini oluşturmaktadır.

Microsoft firması Excel programında makro kullanımına XLM makrolarıyla başlamıştır. XLM makroları kullanımı zor olmasına rağmen oldukça güçlüdür. Microsoft kullanıcıların makro oluşturma konusunda zorlanması nedeniyle daha kolay makro oluşturabilecek VBA dilini Excel’in sonraki sürümlerinde kullanmaya başlamıştır.

Microsoft Excel’in yeni sürümlerinde XLM makrolar oluşturulamaz, bunun için VBA makro dili kullanılır fakat Excel programının yeni sürümleri XLM ile oluşturulmuş makroları çalıştırabilir.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi makroların tarihçesi ve gelişimine ilişkin olarak seçeneklerde yer alan ifadelerin tünü doğrudur, dolayısıyla doğru cevap E’dir. Makro gelişimine ilişkin diğer bilgiler şunlardır:

Makro oluşturmak için kullanılan VBA dili Excel’in piyasada üstün duruma gelmesini sağlayan önemli özelliklerden biridir. VBA makro dili ile makrolar oluşturulabilir, programlanabilir, kaydedilebilir ve çalıştırılabilirler.

Makro oluşturmak için VBA makro dili genellikle programcılar tarafından kullanılırlar. VBA ile makro oluşturmak çoğunlukla karmaşık makrolar için kullanılır ve kimi zaman ileri seviye programlama bilgisi gerektirir. VBA ile makro oluşturmak için VBA editörü kullanılır.

Makro oluşturmak için ikinci yöntem ise Excel programının sunduğu makro kaydedici kullanılarak makro oluşturulmasıdır. Makro kaydedici ile VBA kodu kullanılmasına gerek kalmadan makrolar oluşturulabilmektedir. VBA makro diline ihtiyaç duyulmadan makro hazırlanabiliyor oluşu kullanıcılar tarafından makro kaydedicinin daha çok tercih edilmesinin önemli nedenlerindendir. Makro kaydedici başlatıldığı zaman Excel’de yapılan işlemler kaydedilmeye başlanır. Makro kaydetme sonlandırıldığı zaman Excel kaydedilmiş işlemleri VBA diline çevirerek makroyu kaydeder. Kaydedilen makro sonradan değiştirilebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum