İşlem Tablosu Programlama Deneme Sınavı Sorusu #1241423

  1. Bildirimde bulunmadan tüm makroları devre dışı bırak
  2. Bildirimde bulunarak tüm makroları devre dışı bırak
  3. Dijital olarak imzalanmış makroların dışında tüm makroları devre dışı bırak
  4. Tüm makroları etkinleştir

Yukarıdakilerden hangileri sunulan makro ayarları seçenekleridir?


I ve II

I ve IV

II ve III

I, II ve III

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Makro ayarları dört farklı seçenek olarak sunulmaktadır. Bu seçenekleri kullanıcı istediği zaman değiştirebilir. Bu seçenekler sırasıyla:

  1. Bildirimde bulunmadan tüm makroları devre dışı bırak: Hiçbir makronun çalıştırılamayacağı seçenektir. Bu seçeneğin seçili olduğu durumlarda kullanıcının kendi oluşturduğu makrolar da çalıştırılamaz.
  2. Bildirimde bulunarak tüm makroları devre dışı bırak: Excel’in varsayılan olarak kullandığı seçenektir. Bu seçenekte Excel açılırken kullanıcıya güvenilir kaynaktan gelen fakat dijital imzası olmayan makroların çalıştırılıp çalıştırılmayacağını sorar. Bu seçenekle kullanıcı kendi oluşturduğu makroları sorunsuz bir şekilde çalıştırabilir ve kendi oluşturduğu makrolar için dijital imza kullanmak zorunda kalmaz.
  3. Dijital olarak imzalanmış makroların dışında tüm makroları devre dışı bırak: Bu seçenekle dijital imzası olmayan hiç bir makro çalıştırılamaz. Kullanıcı kendi oluşturduğu makroları da dijital olarak imzalamak zorundadır. Kullanıcılar isterlerse Microsoft Office programları ile dağıtılan SelfCert.exe programı ile kendi oluşturdukları makroları imzalayabilirler. Bu durumda imzalayan kullanıcı ile makroyu çalıştıran kullanıcı aynı ise Excel dijital imzayı geçerli sayar. Fakat bu yöntemle imzalanan makrolar farklı kullanıcılar tarafından çalıştırılamazlar, çünkü bu yöntemle oluşturulan dijital imza sadece imzayı oluşturan kullanıcı için geçerli iken diğer kullanıcılar için geçerli dijital imza özelliği taşımaz. Tüm kullanıcılar için geçerli dijital imza oluşturup kullanabilmek için, makronun dijital imza sertifikasyonu sağlayan firmaların sunduğu ücretli dijital imza ile imzalanması gerekir.
  4. Tüm makroları etkinleştir: Bu seçenek en güvensiz seçenektir. Excel bu seçenek seçildiğinde tüm makroları çalıştırılabilmesine izin verir. Kaynağa ya da dijital imzaya bakılmaz. Bu seçenek seçildiğinde Excel makro güvenliği ile ilgilenmez. Kullanma zorunluluğu yoksa bu seçeneğin kullanılmaması önerilir. Dijital olarak imzalanmış bir makro farklı bir kullanıcı tarafından açılıp çalıştırılabilir ve VBA editörü aracılığıyla içeriği değiştirilebilir. İçeriği değiştirilmiş makro artık dijital imzalı halinden farklı olduğundan imzalı kabul edilmez. Bu durumda sadece dijital imzalı makroların çalıştırılabileceği seçenekte içeriği değiştirilmiş makrolar çalıştırılmaz.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi, seçeneklerde verilenlerin tümü sunulan makro ayarları seçenekleridir, dolayısıyla doğru cevap E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum