İşlem Tablosu Programlama Deneme Sınavı Sorusu #1240100

  1. Her seferinde tekrar tekrar çalıştırılan programlarda kullanıcı kaynaklı hata olmasının önüne geçilir.
  2. Öngörülür sonuçlar verirler, çünkü her makronun hangi işlemleri yapacağı önceden belirlenmiştir.
  3. Taşınamazlar, diğer çalışma kitaplarında da kullanılabilmesi için tekrar yazılması gerekmektedir.
  4. Genellikle makro yazabilmek için giriş seviyesinde programlama bilgisi yeterli olmaktadır.
  5. Excel programında yeterli tecrübesi olmayan kullanıcılar bile makro oluşturabilirler.
  6. Gelişmiş makro yazımları için ileri seviye programlama bilgisi gerekmektedir.

Makrolara ilişkin olarak seçeneklerde yer alan ifadelerden hangileri doğrudur?


I ve II

I, III ve IV

III, IV ve V

I, II, IV, V ve VI

II, III, IV, V ve VI


Yanıt Açıklaması:

Makrolar hem basit işlemler için hem de karmaşık işlem setleri için pek çok avantaj sağlar. Bu avantajları aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür:

  1. Makro kullanımı ile her seferinde tekrar tekrar çalıştırılan programlarda kullanıcı kaynaklı hata olmasının önüne geçilir. Makro kullanılmadığı durumlarda kullanıcılar yanlış hücre seçimleri, yanlış formül kullanımı gibi birtakım hatalar yapabilmektedir. Özellikle karmaşık işlem setlerinin tekrarlanmasında kullanıcının dikkatinden kaçan hatalar olabilmektedir. Kurallara uygun hazırlanmış bir makro hatasız çalışacaktır.
  2. Makrolar zamandan kazanç sağlarlar. Kullanıcının işlem setlerini her seferinde aynı dikkatle yapabilmesi için uzun süreler harcaması gerekir. Makro kullanımında sadece makro ilk oluşturulurken süre harcanır. Harcanan süre işlem süresinden çok az daha fazladır. Sonrasında makro çalıştırılırken işlemlerin yapılma süresinden tasarruf edilmiş olur. Ayrıca uzun zamanlar alabilecek kopyala yapıştır gibi işlemler de otomatik olarak yapılacağından işlerin bitme süresi oldukça kısalacaktır.
  3. Makrolar çalıştırıldığında öngörülür sonuçlar verirler, çünkü her makronun hangi işlemleri yapacağı önceden belirlenmiştir ve makro oluşturulurken, makro kaydedilmesi için en az bir kez çalıştırılmıştır.
  4. Makrolar taşınabilirler, bu nedenle çalışma kitabından bağımsız olarak bir kere yazıldıktan sonra diğer çalışma kitaplarında da kullanılabilirler. Makroların gelişip yaygınlaşmasındaki en önemli etkenlerden biri bu özelliği olmuştur. Bir kez hazırlanan makro farklı çalışma kitaplarında kullanılabildiğinden benzer işleri yapan farklı kurumlarda bile aynı makrolar çalıştırılabilmektedir.
  5. Makrolar ileri seviye programlama bilgisi gerektirmez. Genellikle makro yazabilmek için giriş seviyesinde programlama bilgisi yeterli olmaktadır. Excel programında yeterli tecrübesi olmayan kullanıcılar bile makro oluşturabilirler. Tabi gelişmiş makro yazımları için ileri seviye programlama bilgisi gerekmektedir.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi, makrolara ilişkin olarak seçenekler I, II, IV, V ve VI’da yer alan ifadeler doğrudur, dolayısıyla doğru cevap D’dir. Seçenek III’de yer alan “Taşınamazlar, diğer çalışma kitaplarında da kullanılabilmesi için tekrar yazılması gerekmektedir.” ifadesi doğru değildir zira makrolar taşınabilirler, bu nedenle çalışma kitabından bağımsız olarak bir kere yazıldıktan sonra diğer çalışma kitaplarında da kullanılabilirler. Makroların gelişip yaygınlaşmasındaki en önemli etkenlerden biri bu özelliği olmuştur. Bir kez hazırlanan makro farklı çalışma kitaplarında kullanılabildiğinden benzer işleri yapan farklı kurumlarda bile aynı makrolar çalıştırılabilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum