İşlem Tablosu Programlama Deneme Sınavı Sorusu #1231181

Excel’de formda bulunan araçlar hangi öğe ile aktif/pasif hale getirilmektedir?


AutoSize

Cycle

Enabled, Locked

MatchEntry, MatchRequired

TextAlign


Yanıt Açıklaması:

AutoSize, Auto Tab, AutoWordSelect, MaxLength: Genellikle veri girişi yapılan metin kutusu gibi kontrollerin otomatik ölçülendirilmesi AutoSize öğesi ile True veya False seçeneklerinden biri seçilerek yapılır. True seçildiğinde metin kutusu, içerisine yazılan karakterle doğru orantılı olarak büyür. MaxLength veri girişinde kullanılan kontrollerin alabileceği en fazla karakter uzunluğunu belirlemekte kullanılır. Auto Tab öğesi; ComboBox gibi klavyeden karakter girişi yapılan kontrollerde, maksimum karakter uzunluğu (MaxLength) girildiğinde bir sonraki öğeye otomatik geçişi sağlar. AutoWordSelect form başladığında daha önceden belirlenmiş bir kelime veya karakterin otomatik seçimini sağlar. Örneğin, VBA’da tasarlanmış bir takvim açıldığında bu günün tarihinin otomatik seçili gelmesi AutoWordSelect komutu ile yapılabilir.

Cycle: UserForm veya frame gibi öglerin içerisine kontroller yerleştirilir. Cycle öğesi ile klavyede Tab tuşuna ›| basılınca imlecin gideceği kontroller belirlenir. Tüm UserForm veya frame öğelerinin başına imlecin gitmesi için 0 – fmCycleAllForms seçilir. İçerisinde işlem yapılan UserForm veya frame’in başına imlecin gitmesi için 1- fmCycleCurrentForm seçilir.

Enabled, Locked: Kontrollerin etkin olup olmaması Enable öğesi ile sağlanır. Örneğin, VBA’da tasarlanmış bir anket formunda bir sonraki seçeneğin aktif olması açılan kutudaki cevaba bağlı ise Enabled seçeneği kullanılır. Locked öğesi Enable öğesine benzer şekilde kontrolün kitlenmesini sağlar. Locked öğesi True seçildiğinde imleç ile kontrolün içerisine girilebilir fakat işlem yapılamaz. Enable öğesi için false seçildiğinde ise imleç metin kutusunun içerisine giremez.

MatchEntry, MatchRequired: MatchEntry; ListBox, ComboBox gibi açılan menü öğelerindeki liste içeriğine kullanıcının kolay erişimi için arama yapma imkânı sağlayan öğedir. İlk harfe göre arama yapmak için 0-fmMatchEntryFirstLetter, tüm karakterler ile arama yapmak için 1-fmMatchEntryComplete seçeneği seçilir.

TextAlign: Veri girişinde kullanılan kontrollerde karaterlerin hizalama yeri TextAlign öğesi ile belirlenir. Karakterlerin sola yaslı olması için 1-fmTextAlignLeft, ortalı olması için 2-fmTextAlignCenter, sağa yaslı olması için 3-fmTextAlignRight öğesi kullanılır.

Yorumlar
  • 0 Yorum