İşlem Tablosu Programlama Deneme Sınavı Sorusu #1231149

Görünüm kategorisi öğelerinde hangisi “Kullanıcı form ve kontrollerinin görsel tasarımında kullanılan öğelerdir” açıklaması aşağıdakilerden hangi öğeye aittir?


Name

BackColor

Caption

ControlTip Text

Password Char


Yanıt Açıklaması:

Name: Kullanıcı form ve kontrollerinin isimlendirilmesinde kullanılır. VBA yazılımındaki fonksiyon ve yordamlarda işlem yapılabilmesi için İsim (Name) öğesi kullanılır. Name öğesi fonksiyon ve yordamlarda kullanılacağından Türkçe Karakterli olmaması tavsiye edilir. İsim öğeleri VBA kontrolleri yerleştirildiğinde otomatik olarak üretilir. Karışıklığın önüne geçmek için form ve kontrollerin tümünün isim öğeleri düzenlenmelidir. Mümkün olduğu kadar kontrolün işlev ve türüne uygun isimler seçilmelidir. Örneğin TextBox türündeki kontrol nesnelerinin isimleri tb_ ile başlayabilir.

BackColor, BorderColor, BorderStyle, ForeColor: Kullanıcı form ve kontrollerinin görsel tasarımında kullanılan öğelerdir. Form ve kontrollerin arka alan rengini BackColor, kenarlık rengini BorderColor, kenarlık stilini BorderStyle, kontrolün ön rengini ise ForeColor düzenler.

Caption: Kullanıcı formlarında UserForm, Label, Frame, CheckBox, TabStrip, MultiPage gibi kontrollere başlık verilmesi için Cation öğesi kullanılır. Kontrollerin isimlendirmesinde kullanılan Name ile Caption öğeleri arasındaki en önemli fark; Caption öğesinin son kullanıcı tarafından VBA çalışırken görünmesi, Name öğesinin ise sadece VBA fonksiyon ve yordamlarında kullanılmasıdır.

ControlTip Text: VBA yazılımına genellikle veri girişi sağlamakta kullanılan TextBox, ComboBox, ListBox, CheckBox, CommandButton gibi kontrollerde bulunan bir öğedir. İçerisine yazılan metin VBA yazılımı çalışırken kullanıcı tarafından fare üzerine gelindiğinde görünür. İlgili kontrolün kullanımı ile ilgili bilgi içerir. Örneğin tarih girilecek bir metin kutusuna tarih formatı ile ilgili açıklama ControlTip Text içerisine yazılabilir.

PasswordChar: Sadece TextBox türündeki kontrollerde yer alır. VBA yazılımı çalıştırıldığında kullanıcı tarafından metin kutusuna girilen şifre karakterlerinin görünümünü * şeklinde düzenler. 

Yorumlar
  • 0 Yorum