İşletim Sistemleri Deneme Sınavı Sorusu #686541

I. Kontrol, kesme vektörü yoluyla işletim sistemine geçer ve çekirdek moduna geçilir.
II. Kullanıcı, uygulamaları özel izin gerektiren işlemler için sistem çağrılarını kullanır.
III. Çekirdek, kesmedeki parametreleri inceleyerek ne tür bir sistem çağrısı gerçekleştirildiğine karar verir.
Bir yönergenin bilgisayar sistemindeki yaşam döngüsündeki maddeler aşağıdaki şıkların hangisinde doğru sıralamayla verilmiştir?


I – II – III

II – III – I  

II – I – III

I – III – II  

III – II – I


Yanıt Açıklaması:

Bir yönergenin bilgisayar sistemindeki yaşam döngüsü şu şekilde özetlenebilir. Başlangıçta kontrol, işletim sisteminin elindedir ve yönergeler çekirdek modunda işletilmektedir. Kontrol, kullanıcı programlarına devredildiğinde işlemci kullanıcı moduna geçirilir (a).
Kullanıcı, uygulamaları özel izin gerektiren işlemler için sistem çağrılarını kullanır. Sistem çağrıları sayesinde çekirdek kullanıcı programları adına işlem yapabilmektedir. Sistem çağrıları kullanılan işlemcinin yapısına bağlı olarak birden fazla yöntemle oluşturulabilir. Fakat bu yöntemlerin tümü, süreçlerin, işletim sisteminden istek yapmaları için kullanılır. Bir sistem çağrısı genellikle bir kesme vektöründeki yakalama halindedir. Sistem çağrıları, çalıştırıldıklarında, genellikle donanım tarafından uygulama kesmesi olarak ele alınırlar. Kontrol, kesme vektörü yoluyla işletim sistemine geçer ve çekirdek moduna geçilir (b).
Sistem çağrısı servisi işletim sistemlerinin bir parçasıdır. Çekirdek, kesmedeki parametreleri inceleyerek ne tür bir sistem çağrısı gerçekleştirildiğine karar verir. Çekirdek, bu parametrelerin doğruluğunu ve geçerliğini kontrol ettikten sonra isteği isleme koyar. İşlem sonucu gerekli yerlere ulaştırıldıktan sonra (ör. okunan veri belleğe yazıldıktan sonra) sistem kontrolü kullanıcı uygulamasına devredilir (c).

Yorumlar
  • 0 Yorum