İşletme Bilgi Sistemleri Deneme Sınavı Sorusu #1220206

Aşağıdakilerden hangisi işletmelerde bilgi akışında kullanılan görsel ve işitsel iletişim araçlarından biridir?


Slayt

İnternet

e-Posta

Extranet

İntranet


Yanıt Açıklaması:

Tek başlarına kullanıldıklarında pek fazla etkili olmayan, fakat diğer iletişim araçlarını destekleyici bir görev üstlenen görsel, işitsel araçlar, genellikle ses ve görüntüden oluşur. Bu tür iletişim araçlarına verilebilecek örnekler video, slayt, tepe göz, episkop biçiminde sıralanabilir. (Ada, Alver ve Atlı, s.493).

Bilindiği gibi video, sesli ya da sessiz hareketli görüntü olup, özellikle hizmet içi eğitimde kullanılan bir iletişim aracıdır. Slayt, saydam bir yüzey üzerine alınmış ya da bilgisayar yazılımlarıyla oluşturulmuş görüntülerdir. Bu görüntüler, yansıtıcı görevi yapan araçlar (projektör) yardımıyla bir duvara ya da beyaz perdeye yansıtılır.

Tepegöz, saydam asetat levha üzerine yazılan yazı ya da çizilen resim, şekil, tablo gibi öğeleri, karanlık ortama ihtiyaç duymaksızın büyüterek duvara ya da beyaz perdeye aktaran projeksiyonlu araçlara denilmektedir.

Episkop, küçük boyutlu ve saydam olmayan her türlü yazı, resim, fotoğraf, grafik vb. çizimlerin büyütülerek perdeye ya da duvara yansıtılmasına imkan sağlayan araçlar olup, opak projektör olarak da adlandırılır.

Daha çok çalışanlara yönelik hizmet içi eğitimlerde kullanılan bu araçlar, aktarılan bilgilerin daha anlaşılır ve kalıcı olmasına destek verir.

Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum