İşletme Bilgi Sistemleri Deneme Sınavı Sorusu #1258150

Kullanım durumu diyagramları, sınıf diyagramları, durum diyagramları, sıra diyagramları, faaliyet diyagramları araçlarını içeren alternatif sistem geliştirme yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?


Nesne yönelimli yaklaşım

Geleneksel sistem geliştirme yaşam döngüsü

Prototipleme

Uygulama yazılım paketleri

Son kullanıcı geliştirme


Yanıt Açıklaması:

Bilgi sistem analistinin nesne yönelimli analiz ve tasarım için kullanabileceği birçok teknik bulunmaktadır. Bu teknikler ve gösterim biçimleri, standart bir nesne yönelim dili olan UML içinde bir araya getirilmiştir. UML, bir takım grafiksel diyagramları kullanarak, sistemin farklı perspektiflerini ifade etme imkanı vermektedir.

Bu diyagramlardan bazıları aşağıda açıklanmaktadır (Gökçen, 2011, s.290).

  • Kullanım durumu diyagramları: Bu diyagramlar ihtiyaç analizinde kullanılmaktadır. Amaç, sistem fonksiyonlarının, kullanıcıların bakış açısından ifade edilmesidir.
  • Sınıf diyagramları: Sistemde yer alan nesne ve sınıfların, tanımlamalarının, birbirleriyle ilişkilerinin gösterildiği diyagramlardır. Sistemin uygulanacağı program ve kodların tasarımında yardımcı olmaktadır.
  • Durum diyagramları: Gerçek nesnelerin, herhangi bir zaman içindeki durumunu gösteren diyagramlardır. Örneğin; Ömer nesnesinin, insan sınıfının gerçek bir örneği olduğunu düşünürsek, Ömer’in doğması, büyümesi ve gelişmesi bu tür diyagramlarla gösterilir.
  • Sıra diyagramları: Nesneler arası etkileşimleri ve nesnelerin birbirlerine gönderdikleri mesajların zaman sırasını gösteren diyagramlardır.
  • Faaliyet diyagramları: Sistem geliştirmede, en önemli unsurlardan biri, iş süreçleridir. İş akışı olarak da adlandırılan iş sürecinin ifade edilmesi, sistemin daha iyi anlaşılması, analizi ve tasarımı bakımından oldukça etkilidir. Nesneler üzerindeki kontrol ya da nesneler arasındaki veri akışı gösterilmek istendiğinde, bu diyagramlar kullanılmaktadır.

Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum