İşletme Bilgi Sistemleri Deneme Sınavı Sorusu #1220223

Genellikle işletme içinde tanımlanmış, sınıflanmış, düzenlenmiş, farklı ortamlarda ve yerlerde bulunan bilgiye nasıl ulaşılacağını ortaya koymak amacıyla hazırlanan; bilginin bulunduğu yeri gösteren, fakat bilgiyi içermeyen; bilgi deposu değil, bilgininin nerede olduğunu gösteren bir rehber olan; tipik olarak, bilgileri ve veritabanlarını olduğu kadar, bilgiyle ilişkili insanları da gösteren, bu nedenle örtülü bilgiye erişimi sağlayan en önemli araç olan; işletmelerdeki bireylere, bir konuda uzmanlığa ihtiyaç duyduklarında gidecekleri yeri gösteren araç aşağıdakilerden hangisidir?


Bilgi haritası

Bilgi grafiği

Bilgi otoyolu

Bilgi kılavuzu

Bilgi ağı


Yanıt Açıklaması:

Bilgi haritaları, çeşitli metinler, rakamlar, şekiller, semboller kullanılarak hazırlanan, bilgi kaynaklarıyla bilgiye ihtiyaç duyanlar arasındaki bağlantıyı sağlayan bir erişim aracıdır.

İşletmenin bilgi kaynaklarının bir haritasının çıkarılması işi, bilgi kaynaklarını düzenleme sürecinin en önemli parçasını oluşturur. Bilgi haritaları, genellikle işletme içinde tanımlanmış, sınıflanmış, düzenlenmiş, farklı ortamlarda ve yerlerde bulunan bilgiye nasıl ulaşılacağını ortaya koymak amacıyla hazırlanır. Bilgi haritaları, bilginin bulunduğu yeri gösterir, fakat bilgiyi içermez. Bilgi haritası, bilgi deposu değil, bilgininin nerede olduğunu gösteren rehberdir. Bilgi haritaları, tipik olarak, bilgileri ve veritabanlarını olduğu kadar, bilgiyle ilişkili insanları da gösterir. Bu nedenle bilgi haritaları, örtülü bilgiye erişimi sağlayan en önemli araçtır. İşletmelerdeki bireylere, bir konuda uzmanlığa ihtiyaç duyduklarında gidecekleri yeri gösterir.

Bilgi haritası işletmede hangi bilginin var olduğunu, nerede bulunduğunu gösterdiği için, işletmedeki bilgi birikimini değerlendirmede yararlanılabilecek güçlü yönleri, giderilmesi gereken boşlukları açığa çıkarmak için, bir araç olarak da kullanılabilir.

Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum