İşletmelerde Sosyal Sorumluluk Ve Etik Deneme Sınavı Sorusu #776685

Faydacılığın da iki türünden söz etmek mümkündür. Bunlar, “eylem faydacılık” ve “kural faydacılıkır. Eylem faydacılığa göre, belli bir durumda belli bir eylemin bu eylemden etkilenenlere ne gibisonuçlar getireceği hesap edilmelidir. Eğer öngörülen sonuçlar, diğer eylem seçeneklerine göre daha fazla toplam iyilik ya da fayda getiriyorsa söz konusu eylemahlaken tercih edilmelidir. Buna karşılık, kural faydacılara göre faydacı standartlar, bireysel eylemlere değil fakat bir bütün olarak ahlak kurallarına uygulanmalıdır.Kural faydacılığı açıklayan bir ifade aşağıdakilerden hangisidir?


Kural faydacılar, faydacılığı, mutluluktan başka sonuçları da kapsayıcı şekilde değiştirmişlerdir.
Kural faydacılık , mutluluğu maksimize etmek için bir toplumun ne tür ahlak kurallarını benimsemesi gerektiğini temel soru olarak ortaya koyar.
Kural faydacılığa göre, belli bir durumda belli bir eylemin bu eylemden etkilenenlere ne gibi sonuçlar getireceği hesap edilmelidir.
Bu teoriye göre esas olan, bir kişinin en çok ne yapmaktan zevk aldığıdır.
Kural faydacılık, "hedonik hesaplaşma" yı vurgular.

Yanıt Açıklaması: Kural faydacılar, eylem faydacılara göre ahlak kavramını daha geniş açıdan görmüşlerdir. Eylem faydacılığa göre, belli bir durumda belli bir eylemin bu eylemden etkilenenlere ne gibi sonuçlar getireceği hesap edilmelidir. Görüldüğü gibi burada birey ve belirli bir eylem ele alınmaktadır. Buna karşılık kural faydacılık konuyu genel bakış açısıyla görür. Buna göre, faydacı standartlar, bireysel eylemlere değil fakat bir bütün olarak ahlak kurallarına uygulanmalıdır. Bu durumda ahlak kuralları toplumun geneline mutluluğu maksimize edecek şekilde yaygınlaşacaktir.
Yorumlar
  • 0 Yorum