İstatistik 1 Deneme Sınavı Sorusu #1095786

Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


İlgilenilen değişkenin almış olduğu değerler, diğer bir değişkene göre veya rastgele sıralanmış ise bu tablo “liste”dir.

İlgilenilen değişkenin almış olduğu değerlerin küçükten büyüğe veya büyükten küçüğe sıralanmasıyla oluşan seri “basit seri”dir.

İlgilenilen değişkenin almış olduğu farklı değerlerin küçükten büyüğe sıralanması ve bu değerlerin karşısına kaç kez tekrar ettiğinin (frekans) yazılmasıyla oluşturulan istatistik serisi “frekans serisi”dir.

İlgilenilen değişken değerlerinin, belirlenen sınıflara (aralıklara) ayrılması ve bu sınıflara giren gözlem sayısının ayrı bir sütuna yerleştirilmesiyle oluşan seri “gruplandırılmış seri”dir.

Seride frekanslar eklenerek küçükten büyüğe doğru oluşturuluyorsa –den çok serisi oluşturulmuştur.


Yanıt Açıklaması:

Gruplandırılmış seride her sınıfın frekansına, izleyen sınıfların frekansları eklenerek (veya toplam frekanstan eksiltilerek) oluşturulan seriye birikimli seri; birikimli seride her sınıfa karşı gelen frekansa da birikimli frekans denir. Birikimli seriler “-den az” ve “-den çok” olmak üzere iki şekilde oluşturulur. Eğer, seride frekanslar eklenerek küçükten büyüğe doğru oluşturuluyorsa “-den az” serisi; büyükten küçüğe doğru eksiltilerek oluşturuluyorsa “-den çok” serisi söz konusudur.

Yorumlar
  • 0 Yorum