İstihdam ve İşsizlik Deneme Sınavı Sorusu #1339281

Aşağıdakilerden hangisi Klasik ekonomi teorileri ile Keynesyen teorinin arasındaki temel farklardan biri değildir?


Keynes tasarrufların faiz oranı karşısındaki esnekliğinin klasiklerin ileri sürdüğü kadar düşük olmadığını savunmuştur.
Klasiklere göre her arz kendi talebini yaratmaktaydı. Keynes ise bu iddiayı reddederek tersini savunmuş, arzı talebi uyaran bir güç olarak görmüştür.
Keynes, klasiklerin görüşlerinin dışında yeni varsayımlara dayalı bir istihdam teorisi geliştirmiştir.
Klasiklerin aksine, Keynes’e göre tasarruflar faizin fonksiyonu olmaktan çok gelir düzeyine bağımlıdır.
Keynes, klasiklerin tasarruf yatırım eşitliğinin dışındaki önemli ikinci varsayımları olan ücretlerin esnekliği varsayımına da şiddetle karşı çıkmıştır.

Yanıt Açıklaması: Keynes analizlerini tam istihdam sorununa bir çözüm yolu bulmak amacıyla geliştirmiştir. Klasiklere göre her arz kendi talebini yaratmaktaydı. Keynes ise bu iddiayı reddederek tersini savunmuş, arzı talebi uyaran bir güç olarak görmüştür. Keynes, klasiklerin görüşlerinin dışında yeni varsayımlara dayalı bir istihdam teorisi geliştirmiştir. Keynes tasarrufların faiz oranı karşısındaki esnekliğinin klasiklerin ileri sürdüğü kadar yüksel olmadığını savunmuştur. İnsanlar muamele ve ihtiyat amacıyla ellerinde önemli miktarda parayı faiz haddinden etkilenmeden tutabilirler. Keynes’e göre tasarruflar faizin fonksiyonu olmaktan çok gelir düzeyine bağımlıdır. Keynes, klasiklerin tasarruf yatırım eşitliğinin dışındaki önemli ikinci varsayımları olan ücretlerin esnekliği varsayımına da şiddetle karşı çıkmıştır.
Yorumlar
  • 0 Yorum