İstihdam ve İşsizlik Deneme Sınavı Sorusu #1339578

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hanehalkı işgücü anketlerinde istihdam tam olarak aşağıdakilerden hangi kesimi kapsamaktadır?


18 yaşını geçmiş olanlar
Referans döneminde iş başında olanlar
Referans döneminde iş başında olanlar ve iş başında olmayanlar
Ücretli çalışanlar
Yevmiyeli, ücretli, maaşlı, kendi hesabına, işveren ya da ücretsiz aile işçisi olarak iktisadi faaliyette bulunan kişiler

Yanıt Açıklaması: Cevap: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hanehalkı işgücü anketlerinde istihdam; Referans dönemi içinde işbaşında olanlar ile işbaşında olmayanları kapsar. Bu tanıma göre; işbaşında olup olmamasına bakılmaksızın kurumsal olmayan çalışma çağındaki tüm nüfus istihdam edilen nüfustur. İşbaşında olanlar ile kastedilen; yevmiyeli, ücretli, maaşlı, kendi hesabına, işveren ya da ücretsiz aile işçisi olarak referans dönemi içinde en az bir saat iktisadi faaliyette bulunan kişilerdir. İşbaşında olmayanlar ile ifade edilmek istenen ise işi ile bağlantısı devam ettiği hâlde, referans haftası içinde çeşitli nedenlerle işinin başında olmayan ücretli ve maaşlı çalışanlar ile kendi hesabına çalışanlar ve işverenlerdir. Dolayısıyla doğru yanıt C seçeneğidir.
Yorumlar
  • 0 Yorum