İstihdam ve İşsizlik Deneme Sınavı Sorusu #1206416

Aşağıdakilerden hangisi Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ile ilgili doğrudur?


İşsizlikle mücadele çabalarının sermaye yoğun teknolojilerin gelişimini engellemeyecek şekilde devam ettirilmesi gereği vurgulanmıştır.

İstihdam konusu genel kalkınmanın dışında bağımsız bir amaç olarak ele alınmamış, hedeflenen kalkınma hızına bağlı olarak istihdamın en üst düzeye çıkacağı, böylelikle işsizliğin azalacağı belirtilmiştir.

İşgücü piyasasında eğitim formasyonun geliştirilmesi, piyasanın ihtiyaç duyduğu ara eleman ihtiyacının giderilmesi, mesleki eğitimin işgücü piyasasının beklentilerine uygun hale getirilmesi hedeflenmektedir.

AB’ye uyum için gerekli sosyal politika önemlerine atıf yaparak özellikle kadınerkek eşitliği, sosyal diyalog ve sosyal korumayı ön plana çıkarmaktadır.

Özellikle girişimciliğin teşvik edilmesi, küçük işletmelerin desteklenmesi ve mesleki eğitimin vasıf talebiyle örtüştürülmesi görüşü ön plana çıkmıştır.


Yanıt Açıklaması:

2000’li yıllarda itibaren kalkınma planları, Avrupa Birliği perspektifini baz alan bir yaklaşım sergilemişlerdir. Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı (2001-2005) AB’ye uyum için gerekli sosyal politika önemlerine atıf yaparak özellikle kadınerkek eşitliği, sosyal diyalog ve sosyal korumayı ön plana çıkarmaktadır. Planda ayrıca mesleki standartların oluşturulması ve belgelendirme faaliyetlerine vurgu yapılmaktadır. Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum