İthalat ve İhracat İşlemleri Deneme Sınavı Sorusu #925736

Eski çağlardaki ilk serbest bölge benzeri uygulamaları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


İlk serbest şehirlerde reeksport uygulamalarının olduğu bile söylenebilir.

Serbest bölge uygulamaları aslında eski uygarlıklarda yer alan serbest şehirlerin evrimleşmesi ile günümüze taşınmıştır diyebiliriz.

Serbest şehir ve bölgelerin ülkeler arası ticarette zorunlu olmasının temel nedenlerinden biri serbest ticareti ön plana çıkaran klasik iktisat benzeri politikalarının dış ticarete yansıması olan ithalat ve ihracatı teşvik edici anlayışlarıdır.

Serbest şehirler ilk olarak Akdeniz’in güney ve doğu kıyılarında yer alan Kartaca ve Sur şehirlerinde karşımıza çıkmaktadır.

İthal edilen malların gümrük vergisinden muaf olduğu dünyanın ilk serbest limanı 1547 yılında İtalya’da kurulmuştur.


Yanıt Açıklaması:

Dünyada ilk örnek 2000 yıl öncesinde eski Roma ve Yunan medeniyetlerinde serbest bölge uygulamalarına benzer bazı girişimlerdir. Bunlar Yunanistan’ın Pire ve Challis limanlarındaki uygulamalardır. Serbest bölge uygulamaları aslında eski uygarlıklarda yer alan serbest şehirlerin evrimleşmesi ile günümüze taşınmıştır diyebiliriz. O zamanlarda temel faaliyetleri transit ticaret olan ve siyasal yönden kısmen ya da tamamen bağımsız olan serbest şehirler günümüz serbest bölgelerinin temelini oluşturmuştur. Bu serbest şehirler ilk olarak Akdeniz’in güney ve doğu kıyılarında yer alan Kartaca ve Sur şehirlerinde karşımıza çıkmaktadır. Yine Roma diğer ülkelerle ticaretinde kolaylık sağlamak ve ilişkilerini güçlendirmek için Ostia ve Putoeli limanlarında bağımsız koloniler kurmuştur.

İlk serbest şehirlerde reeksport uygulamalarının olduğu bile söylenebilir. Serbest şehir ve bölgelerin ülkeler arası ticarette zorunlu olmasının temel nedenlerinden biri merkantilistlerin aşırı milliyetçi ve devletçi politikalarının dış ticarete yansıması olan ithalatı sınırlayıcı ve ihracatı teşvik edici anlayışlarıdır. Bu dönemde ülkeler arası ticaretin canlanmasına Akdeniz’deki limanlar ciddi katkı sağlamıştır. İthal edilen malların gümrük vergisinden muaf olduğu dünyanın ilk serbest limanı 1547 yılında İtalya’da kurulmuştur. Bu limandaki faaliyetler bir yandan ticaret ve diğer yandan malların depolanması şeklinde yürütülmüştür. Bu model daha sonra başka ülkelerce de benimsenmiş ve çok sayıda serbest liman ve serbest ticaret bölgesi kurulmuştur. Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum