İthalat ve İhracat İşlemleri Deneme Sınavı Sorusu #1015839

Akreditifli ödemeyle ilgili aşağıdaki verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


Satıcı ile alıcı arasında yapılacak bir anlaşma ile ithal edilecek mal bedelinin ödenmesinin, malın gönderilmesinden belli bir süre sonraya bırakılmasıdır.

Akreditif, satıcıya ve alıcıya yüksek düzeyde güvence sağlayan bir ödeme şeklidir.

Sadece belirli bir mal alım ve satımının söz konusu olduğu ticarette kullanılır.

Satıcı ve banka arasına banka dahil değildir.

Alıcı satın aldığı malın bedelini, malın satış sözleşmesinde belirtilen varma yerine gelmesinden sonra ödemektedir.


Yanıt Açıklaması:

Mal mukabili ödeme, alıcının satın aldığı malın bedelini, malın satış sözleşmesinde belirtilen varma yerine gelmesinden sonra ödemesi şeklini ifade eder. Bu ödeme şeklinde mal bedeli; malın varışında veya boşaltılmasından önce veya sonra veyahut konsinye satışlarda, ithalatçı tarafından emaneten alınan malın satışının gerçekleşmesini müteakip ödenir.

Kabul kredisi, satıcı ile alıcı arasında yapılacak bir anlaşma ile ithal edilecek mal bedelinin ödenmesinin, malın gönderilmesinden belli bir süre sonraya bırakılmasıdır.

Akreditif; ihracatçının, yurt dışına sattığı mal ile ilgili sevk vesaikinin ithalatçının bankasınca akreditif işlemlerine aracılık etmesi için belirlenen ülkesindeki bir bankaya teslimini müteakip, vesaiklerin akreditif şartlarına uygunluğunun saptanması üzerine mal bedelini tahsil etmesine imkan sağlayan bir kredi işlemidir. Akreditifi işlemlerde aracı banka, tarafsız bir garantör vasfını taşımakta olup satıcıya akreditife belirtilen uygun vesaiki ibraz etmesi halinde ödemeyi taahhüt etmektedir. Satıcının, akreditif şartlarına uygun hareket etmemesi durumunda aracı banka, satıcıya hiçbir şekilde ödeme yapmayacağından bu husus alıcı yönünden büyük bir güven oluşturmaktadır. Bu sebeple akreditif, satıcıya ve alıcıya yüksek düzeyde güvence sağlayan bir ödeme şeklidir.

Akreditifi ödeme, sadece belirli bir mal alım ve satımının söz konusu olduğu ticarette değil, aynı zamanda belirli bir hizmetin yerine getirilmesini konu alan işlemlerde de kullanılır.

Yorumlar
  • 0 Yorum