İthalat ve İhracat İşlemleri Deneme Sınavı Sorusu #935087

Serbest bölgelerde faaliyette bulunan yabancı işletmeler yerel ülkenin üretimleri ile rekabete girmeleri halinde ülke içinde gerçekleşebilecek ticaret hareketlerinin yabancılar tarafından ele geçirilmesi ile sonuçlanabilir. Yabancı yatırımcı üretim girdilerini serbest bölgeden daha ucuza sağlayabilir ve bu şekilde maliyetlerini düşürür ve daha düşük fiyatlarla ithalat olanağı yaratır ve bunun yansıması da yerel ülke ithalatının istenen düzeyden daha fazla artmasıdır. Yukarıda bahsedilen serbest bölgenin oluşturduğu dezavantaj aşağıdaki tanımlardan hangisi ile ifade edilir?


Sermaye ithalatı

Sermaye ihracatı

Yabancı sermaye yaygınlaşması

Kur baskısı

İthalat baskısı


Yanıt Açıklaması:

Serbest bölgelerin sağladığı yaralar yanında bazı sakıncalarının da olacağı açıktır. Bunlardan biri; İthalat baskısı yaratmasıdır.

Serbest bölgelerde faaliyette bulunan yabancı işletmeler yerel ülkenin üretimleri ile rekabete girmeleri halinde ülke içinde gerçekleşebilecek ticaret hareketlerinin yabancılar tarafından ele geçirilmesi ile sonuçlanabilir. Yabancı yatırımcı üretim girdilerini serbest bölgeden daha ucuza sağlayabilir ve bu şekilde maliyetlerini düşürür ve daha düşük fiyatlarla ithalat olanağı yaratır ve bunun yansıması da yerel ülke ithalatının istenen düzeyden daha fazla artmasıdır. Gelişmekte olan ülkeler ihracatlarını artırmak amacıyla serbest bölgeleri itici araç olarak kurmayı düşünürler. Ancak, böyle bir durumun ortaya çıkması yerel ülkeyi bu amacından uzaklaştırarak ekonomik açıdan zarara uğramasına yol açabilecektir.

Diğer sakıncalar ise;

Yasa dışı faaliyetlerde meydana gelebilecek artış;

Çevre kirliliği yaratması;

Yerli firmalara serbest bölgelerdeki firmaların rakip olması;

Yabancı sermaye yatırımlarının serbest bölgenin bulunduğu ülke ekonomisine katkısının azalmasıdır. Doğru cevap E'dir.

 

Yorumlar
  • 0 Yorum