İthalat ve İhracat İşlemleri Deneme Sınavı Sorusu #1054496

Akreditifli ödeme yöntemine göre yapılan ithalatta aşağıdakilerden hangisi ithalat bedellerinin ödeme yöntemlerinden biri değildir?


İthalat bedelleri Türk Lirası ile ödenebilir. Bu ödemelerde Türk parası transfer belgesi düzenlenir.

İhracat bedellerinin mahsuben yapılacak ödemelerde alış kurları üzerinden Fiktif Döviz Alım ve Satım Belgesi düzenlenerek işlem gerçekleştirilir.

İthalat bedelleri ithalatçı firmanın döviz tevdiat hesabından karşılanmak suretiyle ödenebilir. Bu durumda döviz tevdiat hesaplarından yapılan transferlerde döviz satım belgesi düzenlenmez.

İthalatçı firma, orijinal faturayı, gümrük beyannamesi suretini, gümrük makbuzu fotokopisi, CIF satış yabancı sigorta şirketi poliçesinin aslını kambiyo taahhüdünün kapatılması için bankaya verir. Banka bu belgeler üzerine ödemeyi döviz satım belgesi düzenlemeden gerçekleştirir.

İthalatçı firma ithalat bedelini Türk Lirası olarak öder, banka döviz olarak transfer yapar ve döviz satım belgesi düzenler.


Yanıt Açıklaması:

Akreditifli ödeme yöntemine göre yapılan ithalatta, İthalat bedelleri aşağıdaki gibi ödenebilir:

  • İthalatçı firma ithalat bedelini Türk Lirası olarak öder, banka döviz olarak transfer yapar ve döviz satım belgesi düzenler.
  • İthalat bedelleri ithalatçı firmanın Döviz Tevdiat Hesabından karşılanmak suretiyle de ödenir. Döviz Tevdiat Hesaplarından yapılan transferlerde Döviz Satım Belgesi düzenlenmez.
  • İthalat bedelleri Türk Lirası ile ödenebilir. Bu ödemelerde Türk Parası Transfer Belgesi düzenlenir.
  • İhracat bedellerinin mahsuben yapılacak ödemelerde ise alış kurları üzerinden Fiktif Döviz Alım ve Satım Belgesi düzenlenir.

Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum