Kalem Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #367443

Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?


İdari mahkemeler idari eylem ve işlemlerden dolayı kişisel hakları doğrudan ihlal olanlar tarafından açılan tam yargı davalarında sorumludur.

İdare mahkemelerinde kararlar kurulla verilebileceği tek hâkimle de verilebilir.

Uyuşmazlık miktarı otuz iki bin Türk Lirasını aşmayan tam yargı davaları tek hakimle karar verilecek davalardandır.

Genel bütçeye, il özel idareleri, belediye ve köylere ait vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezaları ile tarifelere ilişkin davalar vergi mahkemesinin görevlerindendinın

İdare ve vergi mahkeme üyeleri görüşme ve duruşmaları yönetirler.


Yanıt Açıklaması:

İdari mahkemeler idari eylem ve işlemlerden dolayı kişisel hakları doğrudan ihlal olanlar tarafından açılan tam yargı davalarında, idarî işlemler hakkında yetki, şekil, sebep, konu ve maksat yönlerinden biri ile hukuka aykırı olduklarından dolayı iptalleri için menfaatleri ihlâl edilenler tarafından açılan iptal davalarında idari mahkemeler görevlidir. İdare mahkemelerinde kararlar kurulla verilebileceği tek hâkimle de verilebilir. Kurullar bir başkan ve iki üyeden oluşmaktadır. Tek hâkimle karar verilecek davalar 2017 yılı parasal sınırı itibariyle uyuşmazlık miktarı otuz iki bin Türk Lirasını aşmayan konusu belli parayı içeren idarî işlemlere karşı açılan iptal davaları ile, uyuşmazlık miktarı otuz iki bin Türk Lirasını aşmayan tam yargı davalarıdır. Genel bütçeye, il özel idareleri, belediye ve köylere ait vergi, resim ve harçlar ile benzeri mali yükümler ve bunların zam ve cezaları ile tarifelere ilişkin davalar vergi mahkemesinin görevlerindendir. Görüşme ve duruşmaları yönetenler idare ve vergi mahkeme üyelerinin görevi değil idare ve vergi mahkeme başkanlarının görevlerindendir.

Yorumlar
  • 0 Yorum