Kamu Ekonomisi 1 Deneme Sınavı Sorusu #784276

Kamusal malların önemli özelliklerinden birisi de “bölünmezlik” özelliğidir. Özel mallar, tamamen “bölünebilir”, yani tüketimde rakip mallardır.Kamusal malların ise bazıları bölünebilir, bazıları kısmen bölünebilir ve bazıları da bölünemez özelliktedir. Aşağıdakilerden hangisi kısmen bölünebilir ve bölünemez kamusal mallardan biri değildir?


 Milli savunma hizmeti

Adalet  hizmeti

Diplomasi  hizmeti

Belediyelere ait ekmek fabrikası

Devlet karayolları


Yanıt Açıklaması:

Kamusal malların önemli özelliklerinden birisi de “bölünmezlik” özelliğidir.
Özel mallar, tamamen “bölünebilir”, yani tüketimde rakip mallardır. Bir bireyin özel mal tüketimi sadece kendisine ait olabilir ve bu maldan diğer bir bireyin tüketimi engellenebilir. Kamusal malların ise bazıları bölünebilir, bazıları kısmen
bölünebilir ve bazıları da bölünemez özelliktedir.Bölünemez özellikteki kamusal malların tipik örneği savunma, adalet ve diplomasi mallarıdır.

Gerçekten de, bölünebilir ve pazarlanabilir özellikteki bir mal
tam özel mal niteliğindedir. Örneğin bir ekmeğin, faydasının bireyler arasında bölünmesi mümkündür.Birinin tüketimi diğerinin tüketimini engelleyebilir.
Yani bireyler arasında tüketimde rakip olma söz konusudur. Yine bu malların bölünebilirlik özelliği, malın bir bedelle arz edilmesini imkan dahiline getirir.

Yorumlar
  • 0 Yorum