Kamu Ekonomisi 1 Deneme Sınavı Sorusu #868269

Genel olarak firmanın üretim ölçeğinin artması bir noktaya kadar birim başına ortalama maliyetleri azaltır.Aşağıdakilerden hangisi bu durumun başlıca nedenlerinden biri değildir?


Geniş ölçekte üretimde bulunan bir firmada yeni teknolojiler ile üretim yapılması sözkonusu olacağından birim başına üretim maliyeti az olacaktır.

Geniş ölçekte üretimde bulunan bir firmada işbölümü ve uzmanlaşmadan yararlanılacağından üretim maliyetleri düşük olabilecektir.

Büyük ölçekli firmalarda daha ucuz finansman olanaklarından da yararlanmak mümkündür.

Geniş ölçekte üretimde bulunan bir firmada işbölümü ve uzmanlaşmadan yararlanılacağından üretim maliyetleri yüksek  olabilecektir.

Ölçek büyümesi ile firmanın pazarlama maliyetlerinde de bir azalma görülür.


Yanıt Açıklaması:

Genel olarak firmanın üretim ölçeğinin artması bir noktaya kadar birim başına ortalama maliyetleri azaltır. Geniş ölçekte üretimde bulunmanın sağlayacağı bu maliyet tasarrufuna “pozitif ölçek ekonomileri” ya da “içsel ekonomiler” (internal economies) denilmektedir. Buradaki “ekonomi” kavramı firmanın sağladığı fayda veya avantajları ifade etmektedir. Gerçekten de geniş ölçekte faaliyette bulunan firmalar bazı maliyet tasarruflarını elde ederler. Bunun başlıca nedenleri şu şekilde özetlenebilir:

• Geniş ölçekte üretimde bulunan bir firmada yeni teknolojiler ile üretim yapılması sözkonusu olacağından birim başına üretim maliyeti az olacaktır.
• Geniş ölçekte üretimde bulunan bir firmada işbölümü ve uzmanlaşmadan yararlanılacağından üretim maliyetleri düşük olabilecektir.
• Büyük ölçekli firmalarda daha ucuz finansman olanaklarından da yararlanmak mümkündür. ölçek büyümesi ile firmanın pazarlama maliyetlerinde de bir azalma görülür.

Yorumlar
  • 0 Yorum