Kamu Ekonomisi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1371669

I.  Kamu ekonomisinde özel çıkar mak­simizasyonu, kaynakların etkin kullanımını bozar.

II. Kamu ekonomisinde özel çıkar maksimizasyonu, kaynakların etkin dağılımını bo­zar

III. Özel çıkar maksimizasyonu gay­reti içerisinde olan çıkar grupları da kaynakların israf edilmesine neden olurlar.

IV. Politik müteşebbislerin temel gayesi, kaynakların rasyonel ve etkin kullanımını sağlamaktır.

Yukarıdakilerden hangileri kamu tercihi teorisyenlerinin, kamu ekonomisinde ve kamu yönetimindeki etkinsizliklerin özel kurum ve kuruluşlara oranla daha yaygın olduğunu savunan düşüncelerden biridir?


 I ve II

I, II ve III

II, III ve IV

III ve IV

II ve III


Yanıt Açıklaması:

Kamu tercihi okulunda, kamu ekonomisinde ve kamu yönetimindeki etkinsizliklerin özel kurum ve ku­ruluşlara oranla çok daha yaygın olduğu savunulur. Kamu tercihi teorisyenlerinin bu konudaki düşün­celerini çok kısa olarak özetlememiz mümkündür:

İlk olarak, kamu ekonomisinde özel çıkar mak­simizasyonu, kaynakların etkin kullanımını bozar. Politik müteşebbislerin temel gayesi, kaynakları rasyonel ve etkin kullanmak değil, güç ve yetkiyi muhafaza etmek ve yeniden seçilebilmeyi garan­tilemektir.

İkinci olarak, kamu ekonomisinde özel çıkar maksimizasyonu, kaynakların etkin dağılımını bo­zar. Yeniden seçilebilme gayreti içinde olan politi­kacılar kendi seçim bölgelerine daha fazla kaynak transfer etme peşindedirler. Kamu tercihi litera­türünde “hizmet kayırmacılığı” olarak bilinen bu durum neticesinde kaynaklar bölgeler veya iller arasında adil dağıtılmamış olur.

Üçüncü olarak, özel çıkar maksimizasyonu gay­reti içerisinde olan çıkar grupları da kaynakların israf edilmesine neden olurlar. Kamu tercihi literatürün­de çıkar ve baskı gruplarının özel çıkar maksimizas­yonu amacıyla yaptıkları lobicilik faaliyetlerinin bir kısmı doğrudan verimli olmayan iktisadi faaliyetler­dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum