Kamu Ekonomisi 1 Deneme Sınavı Sorusu #1047335

Bir sulama projesinden doğrudan yararlanan ve gelirleri artan çiftçiler daha fazla traktör talebinde bulunabilirler. Bu yolla tarımsal alet yapan firmaların gelirinde de bir artış olur.Bu duruma ne ad verilir?


Parasal fayda

Teknolojik fayda

. Birincil fayda

Uyarılmış ikincil fayda

Endirekt  fayda


Yanıt Açıklaması:

Direkt fayda, proje ürünlerini doğrudan kullananların elde ettikleri faydadır. Bu ürünleri kullanan bireylerin ödemeye hazır oldukları fiyat, direkt faydayı temsil eder. Örneğin, bir sulama projesi uygulamasında, tarımsal üretimindeki artışlar ve arazinin güzelleşmesi projede sağlanan direkt faydadır. Direkt faydaya aynı zamanda, “temel fayda”, “birincil fayda”, “asli fayda” adları da verilmektedir.
Endirekt fayda ise proje ürünleri dışında kullananların dışarıdaki bireylerin elde etmiş oldukları faydadır. Yukarıdaki örnekte, sulama projesi dolayısıyla erozyonun önlenmesi endirekt faydaya örnek teşkil etmektedir. Endirekt fayda, aynı zamanda “ikincil fayda” “tali fayda”, olarak da bilinmektedir.
İkincil faydanın bir diğer türü de uyarılmış ikincil fayda olarak bilinmektedir Uyarılmış ikincil fayda, projeden temel fayda sağlayan ve bu nedenle gelirleri yükselen grubun, artan taleplerini karşılamak için bunlara mal ve hizmet satanların elde ettikleri net gelir artışı olarak kabul edilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum