Kamu Ekonomisi 1 Deneme Sınavı Sorusu #816233
Küreselleşmenin yaygınlaşmasıyla bir sorun olan çevre kirliliğiyle mücadelede devletin rolü önemli hale gelmiştir. Aşağıdakilerden hangisi çevre kirliliğiyle mücadelede devletin yapacağı yöntemlerden biri değildir?
Devlet yapacağı yasal düzenlemeler |
çevresel performansın iyileştirilmesine yardımcı olmak için ikna çabaları |
çevresel performansın iyileştirilmesine yönelik toplumsal baskı çabaları |
kamuoyunun gücünün harekete geçirilmesi |
çevresel performansın iyileştirilmesine yönelik kamu harcamalarının kısılması |
Küreselleşmenin yaygınlaştırdığı bir sorun olan çevre kirliliğiyle mücadelede devletin rolü ise son yıllarda literatürde yaygın olarak tartışılan bir konu haline gelmiştir. Çevre korunmasına ilişkin kamusal çözümler geçerli olabileceği gibi piyasaya dayalı çözümler de mümkün olabilmektedir. Devlet yapacağı yasal düzenlemelerle bu alanda etkili olabilir. Devletin yapacağı düzenlemeler, çevre kirliliğine karşı tek çözüm değildir. Kirletenlerin, çevreye verdikleri zararı ortadan kaldırmak için günümüzde
yenilikçi ve esnek teşviklerden oluşan geniş bir araç yelpazesi bulunmaktadır. Çevre konusunda anlamlı yasal düzenlemelerin ve bilgilerin yerine geçebilecek bir şey bulunmamakla birlikte, çevresel performansın iyileştirilmesine yardımcı olmak için ikna, toplumsal baskı ve piyasa güçlerine dayanan bu yeni araçlar, genellikle yönetmeliklerin yapamadığını başarabilmektedirler. Ülkeler, bu araçlardan bazılarını kullanmakta ve dört alanda ümit verici sonuçlar almaktadırlar: Bu araçlar; kamuoyunun gücünün harekete geçirilmesi, düzenlemenin daha esnek hale getirilmesi, kendi kendini düzenleme mekanizmalarının uygulanması, piyasaya dayalı etkin araçların seçilmesi olarak ortaya çıkmaktadır.
Yorumlar
- 0 Yorum