Kamu Ekonomisi 1 Deneme Sınavı Sorusu #839937

Piyasa başarısızlıklarını ortadan kaldırmak için devletin çözüm yolu olarak başvurduğu regülasyonların etkileri regülasyonların iktisadi etkileri”, “regülasyonların siyasi etkileri”, ve “regülasyonların sosyal etkileri” olmak üzere üç başlık altında incelenir.Aşağıdakilerden hangisi regülasyonların sosyal etkilerinden birisidir?


Regülasyonların bütçe üzerine etkisi

Ekonomik büyüme üzerine  etkisi

Kaynak tahsisi üzerine etkisi

Piyasalardaki mal ve hizmetlerin fiyat, kalite, verimlilik etkisi

 Firmaların kararlarına daha uygun piyasalara hatta ülkelere yönelmesi


Yanıt Açıklaması:

Regülasyonların bütçe üzerine, ekonomik büyüme üzerine kaynak tahsisi üzerine, gelir dağılımı adaleti üzerine, piyasalardaki mal ve hizmetlerin fiyat, kalite, verimlilik vb. faktörleri üzerine etkilerini “regülasyonların iktisadi etkileri” olarak sınıflandırabiliriz.

Regülasyonların sosyal etkileri” nin de olduğunu söyleyebiliriz. Devletin kişi ve firmaların özel faaliyetlerine regülasyonlar yoluyla müdahale etmesi, toplumdaki kişi ve grupların yaşamlarını doğrudan etkileyecektir. Örneğin, devletin piyasaya doğrudan müdahale etmesi firmaların yatırım kararlarını da doğrudan etkileyebilir ve firmaların kararlarına daha uygun piyasalara, bölgelere hatta ülkelere yönelmesine yol açabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum