Kamu Ekonomisi 1 Deneme Sınavı Sorusu #922920

Aşağıdakilerden hangisi siyasal yozlaşmaların yoğun olduğu bir siyasal süreçte ve devlet yönetiminde ortaya  çıkan uygulamalardan biri değildir?


siyasal süreçte yer alan aktörlerin özel çıkar amacıyla toplumdaki hukuki  kuralları ihlal edici davranış ve eylemlerde bulunmaları.

siyasal süreçte yer alan aktörlerin özel çıkar amacıyla toplumdaki ahlaki ve kültürel kuralları ihlal edici davranış ve eylemlerde bulunmaları.

kamu kaynaklarının çıkar amaçlı olarak kullanılması

 Seçmen tercihlere aykırı kararların alınmasına ve politikaların uygulanması

kamu kaynaklarının etkin ve verimli olarak kullanılması


Yanıt Açıklaması:

Devlet ahlakı olarak da adlandırılan siyasal etik; siyasette ya da devlet yönetiminde olması gereken ya da uyulması beklenilen değer yargıları ve normları ifade etmektedir. Siyasal etiğe aykırı davranış ve eylemler ise siyasal yozlaşmaların ortaya çıkmasına neden olur. Geniş anlamda siyasal yozlaşma; siyasal süreçte yer alan aktörlerin özel çıkar amacıyla toplumdaki hukuki, dini, ahlaki ve kültürel kuralları ihlal edici davranış ve eylemlerde bulunmaları olarak tanımlanabilir. Siyasal yozlaşmaların yoğun olduğu bir siyasal süreçte ve devlet yönetiminde, kamu kaynaklarının çıkar amaçlı olarak kullanılması, etkinsizlik sorununa yol açmakta ve seçmen tercihlere aykırı kararların alınmasına ve politikaların uygulanmasına zemin hazırlamaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum