Kamu Ekonomisi 1 Deneme Sınavı Sorusu #934372

 Aşağıdakilerden hangisi kamu Sektöründe Performansa Dayalı Ücret ve Ödüllendirme Mekanizmalarının uygulanmamasının  nedenlerinden biridir?


Kamu sektörde işgücünün motivasyonunu artırıcı mekanizmalar kullanılabilmektedir.

Kamu kesimde liyakata dayalı olarak terfi sistemi oluşturulmaktadır.

Kamu örgütlerin performansını ölçmeye yönelik iç standartların belirlenmesi güçtür.

kamu sektöründe üretici birimler arasında rekabet mevcuttur.

kamu sektöründe maaş, ikramiyeler, ödüller vb. unsurlar çalışanların performansına bağlı olarak çeşitlendirilebilmektedir. 


Yanıt Açıklaması:

Kamu Sektöründe Performansa Dayalı Ücret ve Ödüllendirme Mekanizmasının Yetersizliği;

Özel sektörde işgücünün motivasyonunu artırıcı mekanizmalar kullanılabilmektedir. Maaş, ikramiyeler, ödüller vb. unsurlar çalışanların performansına bağlı olarak çeşitlendirilebilmektedir.
Ayrıca özel kesimde liyakata dayalı olarak terfi sistemi oluşturulmaktadır.
Kamu sektöründe sunulan hizmetler karşılığında tüketicilerden gelecek olan geri bildirimin yetersizliği ve üretilen hizmetin niteliklerini tanımlamanın güçlüğü nedeniyle, bu örgütlerin performansını ölçmeye yönelik iç standartların belirlenmesi güçtür. Genellikle kamu sektöründe üretici birimler arasında rekabet olmadığından maliyetleri kontrol eden iç standartları oluşturmaya yönelik teşvik unsuru da zayıftır.. Bu nedenle çalışanların performasının ölçüldüğü ve bu performansa dayalı olarak ücret politikalarının ve ödüllendirme mekanizmalarının uygulandığı sık görülmez.

Yorumlar
  • 0 Yorum