Kamu Maliyesi Deneme Sınavı Sorusu #810813

Seçmen oy verme kararını verirken referans gruplarından da etkilenmektedir. Bu durum aşağıdaki hangi seçmen davranışları üzerinde etkili olduğu düşünülen faktördür?


Gündem

Medyada Çıkan Haberler

Partinin Seçimi Kazanma İhtimali

Demografik Özellikler

İçinde bulunulan sosyo-ekonomik ortam, aile


Yanıt Açıklaması:

İçinde bulunulan sosyo-ekonomik ortam, aile: Seçmen oy verme kararını verirken referans gruplarından da etkilenmektedir. Referans grupları, kişinin tutumlarını, fikirlerini, değer yargılarını ve davranışlarını doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen insan topluluklarıdır. Oy verme temel olarak bir grup deneyimidir. Birlikte çalışan ve yaşayan insanların aynı adaya oy vermeleri muhtemeldir Bu grup, aile ve diğer yüz yüze ilişkilerin olduğu yakın çevre (arkadaşlar, komşular, meslektaşlar, kurum ve kuruluşlar vb.) ile kişinin üyesi
olmadığı gruplar ve doğrudan ilişkisi olmayan kişilerden (artistler, şarkıcılar, sporcular vb.) oluşmaktadır. Oy vermede ailenin önemli bir rolü bulunmaktadır. Eşler özellikle birbirlerinin tercihlerine çok yakın oy kullanmaktadır. Bireyler mensup oldukları gruplar doğrultusunda oy vermeye eğilimli olmakta ve bu süreçte çapraz baskılar da rol oynamaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum