Kamu Maliyesi Deneme Sınavı Sorusu #34910

Liberal düşünceye göre kabul edilen tarafsız devlet anlayışı, daha sonraları müdahaleci bir karaktere dönüşmüştür. Genel teori çerçevesinde oluşturulan Keynesyen maliye, devlete ekonomik hayatı yönlendirme açısından önemli fonksiyonlar yüklemiştir. Bu önemli fonksiyonlar düşünüldüğünde aşağıdakilerden hangisi devletin çabaları içerisinde sayılamaz?


Ekonomik büyüme ve kalkınmanın sağlanması, ekonomide istikrarın temini, adil gelir dağılımının sağlanması devletin asli fonksiyonları olarak tespit edilmiştir.
Devlet, kriz dönemlerinde üretimi artırmak için bazı önlemler alarak ekonomik ve sosyal hayata müdahale etme durumunda kalmıştır.
Enflasyon dönemlerinde devlet, paranın satın alma gücünü düşürmemek için çaba harcamıştır.
Gelir dağılımında adaleti sağlamak için sosyal ve ekonomik hayata müdahale etmek zorunda kalarak devlet bazı tedbirlere başvurmuştur.
Devlet ekonomik dengenin sadece tam istihdamın gerçekleşmesi halinde oluşabileceği görüşünü savunarak tam istihdamı sağlamak için gayret göstermiştir.

Yanıt Açıklaması: Ekonomide önemli bir yapısal aksaklığın mevcut olduğunu, piyasanın kendi gücüyle bu yapısal aksaklığı gideremeyeceğini ortaya koyan Keynes, özellikle devamlı ve yaygın işsizliğin, bir ekonomide en büyük tehlikeyi yaratacağını savunarak, tam istihdamı sağlayacak önlemler alınmasını ileri sürmüştür.
Yorumlar
  • 0 Yorum