Kamu Özel Kesim Yapısı Ve İlişkileri Deneme Sınavı Sorusu #1057990

Hâkimlerin görevlerini her türlü baskıdan uzak biçimde yerine getirmeleri için belirlenen teminatlarda bulunan şartlarla ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?


Görevini huzur ve sükûn içinde yerine getirebilmesi için hâkimlerin, öncelikle görevden azledilme korkusu içinde olmaları gerekir.

Bir hâkim, erken yaşta emekliye sevk ediliyorsa o hâkim üzerinde hiçbir baskı kurulma ihtimali yoktur.

Bir hâkimin kendi isteği olmaksızın hâkimlik sınıfından alınıp Adalet Bakanlığında idarî bir göreve atanması hâkimlerin bağımsızlığına bir müdahale ortamı doğurabilir.

Coğrafî teminat eski Hâkimler Kanununda bulunmakla birlikte, Türkiye’de 1982 yılından bu yana yasal düzenlemelerde yer almamaktadır.

Anayasanın 132. maddesi “mahkemelerin kuruluşu, görev ve yetkileri, işleyişi ve yargılama usulleri kanunla düzenlenir” diyerek başka bir işlemle mahkeme kurulamayacağını vurgulamıştır.


Yanıt Açıklaması:

İdarî Görevlere Atanmama Teminatı. Bir hâkimin kendi isteği olmaksızın hâkimlik sınıfından alınıp Adalet Bakanlığında idarî bir göreve atanması hâkimlerin bağımsızlığına bir müdahale ortamı doğurabilir. Bu nedenle hâkimlerin Adalet Bakanlığında idarî görevlere atanmaları ancak muvafakatleriyle olmalıdır. Nitekim bu durum Anayasamızın 159. maddesinde, “Adalet Bakanlığının merkez, bağlı ve ilgili kuruluşlarında geçici veya sürekli olarak çalıştırılacak hâkim ve savcılar ile adalet müfettişlerini ve hâkim ve savcı mesleğinden olan iç denetçileri, muvafakatlerini alarak atama yetkisi Adalet Bakanına aittir” düzenlemesiyle bu teminat sağlanmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum