Kamu Özel Kesim Yapısı Ve İlişkileri Deneme Sınavı Sorusu #1078790

Aşağıdakilerden hangisi belediye meclisinin bilgi edinme ve denetleme yollarından biri değildir?


Soru

Meclis soruşturması

Genel Görüşme

Denetim Komisyonu

Gensoru


Yanıt Açıklaması:

Belediye meclisinin, belediye idaresiyle ilgili beş tür bilgi edinme ve denetleme yolu vardır:

  • Soru: Meclis üyeleri, meclis başkanlığına önerge vererek belediye işleriyle ilgili konularda sözlü veya yazılı soru sorabilir.

  • Genel Görüşme: Belediye meclisi üyelerinin en az üçte biri, meclis başkanlığına istekte bulunarak belediye işleriyle ilgili bir konuda mecliste genel görüşme açılmasını isteyebilir. Soru ve genel görüşme sonucunda herhangi bir oylama yapılmadığından denetim gücü nispeten zayıftır.

  • Gensoru: Meclis üye tam sayısının en az üçte biri oranındaki üyenin imzasıyla belediye başkanı hakkında gensoru önergesi verilebilir. Gensoru önergesi, meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun oyu ile gündeme alınır. Belediye başkanı hakkında verilen gensoru önergesinin mecliste kabul edilmesi durumunda, söz konusu dosya valinin gerekçeli görüşüyle birlikte Danıştaya gönderilir. Danıştay tarafından uygun görüldüğü takdirde belediye başkanı, başkanlıktan düşer.

  • Faaliyet Raporunun Değerlendirilmesi: Belediye başkanınca meclise sunulan bir önceki yıla ait faaliyet raporundaki açıklamalar, meclis üye tam sayısının dörtte üç çoğunluğuyla yeterli görülmezse yetersizlik kararıyla görüşmeleri kapsayan tutanak, meclis başkan vekili tarafından mahallin mülki^ idare amirine gönderilir. Vali, faaliyet raporuna ilişkin yetersizlik kararıyla ilgili dosyayı gerekçeli görüşüyle birlikte Danıştaya gönderir. Yetersizlik kararı, Danıştayca uygun görüldüğü takdirde belediye başkanı, başkanlıktan düşer.

  • Denetim Komisyonu: İl ve ilçe belediyeleri ile nüfusu 10.000’in üzerindeki bele- diyelerde, belediye meclisi, her ocak ayı toplantısında belediyenin bir önceki yıl gelir ve giderleri ile bunlara ilişkin hesap kayıt ve işlemlerinin denetimi için kendi üyeleri arasından bir denetim komisyonu oluşturur. Komisyon raporlarında konusu suç teşkil eden hususlara yer verilirse meclis başkanlığı tarafından ilgililer hakkında yetkili mercilere suç duyurusunda bulunulur.

  •  
Yorumlar
  • 0 Yorum