Kamu Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #926962

İdari yerinden yönetim ilkesi, bütün ülkelerde geniş bir alanda uygulanmaktadır. Hizmetlerin etkinliği, verimliliği, ihtiyaca uygunluğu, yönetime katılma gibi konularda önemli avantajlar sağlamaktadır. Aşağıdakilerden hangis idari yerinden yönetim ilkesinin sağladığı yararlardan değildir?


İdari yerinden yönetim, hizmetlerin yerel ihtiyaçlara ve koşullara uygun olarak yürütülmesini sağlamaktadır.

Yerel hizmetlerin yerinden yönetim kuruluşlarınca yürütülmesi, merkezî yönetimin yükü hafiflemiş olmaktadır.

Yerinden yönetim birimlerinde ölçek sorunları yaşanmakta ve hizmetlerde olumsuz dışsallıklar ortaya çıkmaktadır.

İdari yerinden yönetim ilkesi, demokratik değerlerin geliştirilmesine, halkın yönetime katılmasına geniş bir alanda olanak sağlamaktadır.

Hizmetlere ilişkin karar ve yürütme işlevleri, yerinden yönetim ilkesiyle yerel yönetim birimlerine geçtiği için hizmetlerde gecikme ortadan kalkmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Yerinden yönetimin sakıncaları: 1. Ülkede, bölgeler bakımından kamu hizmetlerinin dengeli ve eşit olarak sunulamaması riskini taşır. 2. Ülkede, birlik ve bütünlüğün bozulmasına zemin hazırlayabilir. 3. Yerinden yönetim birimlerinde ölçek sorunlarının yaşanması ve hizmetlerde olumsuz dışsallıkların ortaya çıkması olasıdır. Ölçek sorunu, hizmet maliyetlerini artırır, dışsallıklar ise yönetimler arasında iş birliğini gerekli kılar.

Yorumlar
  • 0 Yorum