Kamu Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #951192

Liberal Düşüncede Bürokrasi konusundaki görüşlere  göre  Aşağıdaki bilgilerden hangisi/hangileri doğrudur?

I- Liberal düşüncenin bürokrasi konusundaki görüşleri, esas itibarıyla İngiliz yazar Jonh Stu­art Mill’in (1806-1873) yaklaşımları etrafında şekillenmiştir.

 II- Mill, devlet müdahalelerine ve bürokrasiye bireysel özgürlükler açısından yaklaşmış; büyüyen bir devletin ve bürokrasinin özgürlükler yönünden tehlikeleri üzerinde durmuş ve “sınırlı devlet” ve dolayısıyla “sınırlı bürokrasi” tezini savunmuştur.

III- Mill’e göre, asıl olan bireyin yeteneğinin geliştirilmesi ve gay­retinin açığa vurulmasını sağlamaktır.

 IV- Mill, yönetim işinin profesyonel yöneticilerin elinde olmasına bürokrasi demektedir.


Yalnızca I

I ve II

II ve III

I, II ve III

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Liberal düşüncenin bürokrasi konusundaki görüşleri, esas itibarıyla İngiliz yazar Jonh Stu­art Mill’in (1806-1873) yaklaşımları etrafında şekillenmiştir. Mill, devlet müdahalelerine ve bürokrasiye bireysel özgürlükler açısından yaklaşmış; büyüyen bir devletin ve bürokrasinin özgürlükler yönünden tehlikeleri üzerinde durmuş ve “sınırlı devlet” ve dolayısıyla “sınırlı bürokrasi” tezini savunmuştur. Mill’e göre, asıl olan bireyin yeteneğinin geliştirilmesi ve gay­retinin açığa vurulmasını sağlamaktır. Mill, yönetim işinin profesyonel yöneticilerin elinde olmasına bürokrasi demektedir. Doğru cevap E şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum