Kamu Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #926913

İdari merkezden yönetim, kamu hizmetlerine ilişkin politika belirleme, karar verme, bunların yürütülmesine nezaret etme fonksiyonlarının yanında hizmetlere ilişkin mali yönetim ile personel politikalarının merkezî organın elinde olmasını ifade eder. Aşağıdakilerden hangisi idari merkezden yönetimin özelliklerinden biridir?


Merkezî organ, söz konusu hizmetlere ilişkin faaliyetleri bölge veya il düzeyindeki kuruluşları aracılığıyla yürütür.

Merkezden yönetim, ülke düzeyinde kaynakların daha rasyonel ve planlı kullanılmasıyla hizmet maliyetlerinin düşmesini sağlayabilir.

Milli savunma ve diplomasi gibi hizmetler, yerinden yönetime göre örgütlenemez. Bunların faydası ülke geneline yayılmıştır ve bölünemez niteliktedir.

Merkezden yönetim, merkezî hükûmetin siyasi ve idari bakımdan güçlenmesine imkân sağlar ve yönetimde birlik ve bütünlüğün gerçekleşmesine yardımcı olur.

Merkezden yönetim, ekonomik ve sosyal kalkınmanın bölgeler arasında dengeli bir şekilde yürütülmesini ve kamu hizmetlerinin belirli bir standartta ülke düzeyinde sunulmasını sağlayabilir.


Yanıt Açıklaması:

“A” şıkkı idari yönetimin özellikleri arasında yer almaktadır. Geri kalan şıklar merkezden yönetimin yararları arasında bulunmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum