Kamu Yönetiminde Çağdaş Yaklaşımlar Deneme Sınavı Sorusu #379265

Rasyonel kapsayıcı karar alma için aşağıdaki ifadelerden hangisi ya da hangileri söylenebilir?

I. İnsanın en doğru bilgiye aklını kullanarak varabileceğini savunur ve kökleri aydınlanmada bulunan felsefi bir akımdır.

II. Pozitivizm ile doğrudan ilişkilidir ve insanın karşılaştığı problemleri çözebilmesi için en doğru yolun bilimsel bilginin geliştirilmesi olduğunu ileri sürer.

III. İdareciler bir bakıma var olan problemlere en etkin çözümleri bulan teknokratlar olarak görülmüştür.

 


I  ve  II

 

I ve III

 

 

II ve III

 

I, II, III

 

yalnız I

 


Yanıt Açıklaması:

Rasyonel ya da akılcı karar alma yöntemi insanın en doğru bilgiye aklını kullanarak varabileceğini savunan ve kökleri aydınlanmada bulunan felsefi bir akımdır. Pozitivizm ile doğrudan ilişkili olan rasyonel bakış açısı insanın karşılaştığı problemleri çözebilmesi için en doğru yolun bilimsel bilginin geliştirilmesi olduğunu ileri sürer. Aydınlanma anlayışı problemle ilgili tüm bilginin elde edilmesi, olası çö-züm yollarının bulunarak bunların birbirleriyle karşılaştırılması durumunda en optimal çözümün bulunacağını ileri sürer. Böylece toplumun tüm problemleri bilimsel ve rasyonel bir şekilde çözülebilecektir. Bu anlamda bürokrasinin görevi, toplumsal problemlerle ilgili olarak gerekli verilerin toplanması, bunların analiz edilmesi ve en doğru karar seçeneklerinin hü- kûmete aktarılması olarak görüşülmüştür. Bürokratların önerdikleri seçenekleri de- ğerlendirerek kararı almak ise parlamentoya ve dolayısıyla da halka karşı sorumlu olan siyasetçilerin görevidir. idareciler bir bakıma var olan problemlere en etkin çözümleri bulan teknokratlar olarak görülmüştür. 

Yorumlar
  • 0 Yorum