Kamusal Halkla İlişkiler Deneme Sınavı Sorusu #1352280

I. Gündem belirleme kuramının temelini medyanın kamuoyu üzerindeki etkilerine ilişkin araştırmalar oluşturmuştur.
II. Gündem belirleme alanında yapılan ilk çalışmanın temel savı; bireylerin kendi çevreleri dışında kalan, bilgi sahibi olmadıkları diğer çevreler hakkında bilgi sahibi olma, onları anlamlandırma gereksinimi duydukları ve bu nedenle de kitle iletişimi araçlarına olan bağımlılık ve ihtiyaçlarının arttığıdır.
III. Gündem belirleme kuramı, McCombs tarafından 1990’lı yıllarda tanımlanmıştır.
IV. Gündem belirleme yaklaşımının merkezinde, medya gündeminin kamu gündeminin yansımasından oluştuğu düşüncesi yer almaktadır.

Gündem belirleme kuramına ilişkin yukarıda yer alan açıklamalardan hangisi/hangileri doğrudur?


Yalnız I

I ve II

III ve IV

I, II ve III

Yalnız IV


Yanıt Açıklaması:

Gündem belirleme kuramının temelini medyanın kamuoyu üzerindeki etkilerine ilişkin araştırmalar oluşturmuştur. Gündem belirleme alanında yapılan ilk çalışmanın temel savı; bireylerin kendi çevreleri dışında kalan, bilgi sahibi olmadıkları diğer çevreler hakkında bilgi sahibi olma, onları anlamlandırma gereksinimi duydukları ve bu nedenle de kitle iletişimi araçlarına olan bağımlılık ve ihtiyaçlarının arttığıdır. Gündem belirleme kuramı, McCombs tarafından 1970’li yıllarda tanımlanmıştır. Gündem belirleme yaklaşımının merkezinde, kamu gündeminin medya gündeminin yansımasından oluştuğu düşüncesi yer almaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum