Karar Destek Sistemleri Deneme Sınavı Sorusu #1067854

Aşağıdakilerden hangisi bir kurumun bütünsel başarısında katkılarına göre departman ve birimlerin notlanmasını içeren raporlama şeklidir?


Performans Gösterge Raporları

Gösterge-Paneli (Dashboard) Raporları

Kurumsal bellek raporu

Müşteri odaklı raporlar

Kurumsal Karne Tarzı


Yanıt Açıklaması:

Raporlar üç başlıkta gruplanabilir:
(i) Performans Gösterge Raporları: Birçok işletme, performanslarını, çıktıların ölçümüne dayalı göstergelerle (metrics) yönetir. Anahtar performans göstergelerinin (KPI-key performance indicators) doğru belirlenmesi, performans gösterge raporlarının önemini arttıracaktır.
(ii) Gösterge-Paneli (Dashboard) Raporları: İşletme analitiği ve karar destek sistemleri için çok tercih edilen raporlama türüdür. Otomobillerin gösterge panellerine veya uçakların kokpitlerine benzer bir görünümde bilgisayar ekranlarında performans göstergelerinin gerçek zamanlı izlenebilmesini sağlar. Performansın düzeyine göre kırmızı turuncu ve yeşil renklerle etkili ve hızlı bir performans takibi ve değerlendirmesi gerçekleştirilebilir.
(iii)Kurumsal Karne Tarzı (Balanced Scorecard) Raporlar: Bir kurumun bütünsel başarısında katkılarına göre departman ve birimlerin notlanmasını içerir.

Yorumlar
  • 0 Yorum