Karar Destek Sistemleri Deneme Sınavı Sorusu #995160

"Bir populasyon içindeki bireylerin bulundukları ortama uyum sağlama
yetenekleri ile orantılı olarak çoğalma şansı bulmaları (seçim), sahip oldukları genetik materyalin (genotype) dolayısı ile özelliklerinin (phenotype) populasyonda yaygınlaşmasını sağlar." yaklaşımı aşağıdakilerden hangisiyle ilişkilidir? 


Genetik Gösterim

Evrimleşme Düşüncesi

Meta-sezgisel yöntemler

Permütasyon Gösteriminde Çaprazlama

Permütasyon Gösteriminde Mutasyon


Yanıt Açıklaması:

Evrimleşme, Darwin’in doğal seleksiyon ile türlerin adaptasyonu görüşüne
ve modern genetik biliminin çaprazlama (crossover) ve mutasyon (mutation) anlayışına dayanmaktadır. Bir populasyon içindeki bireylerin bulundukları ortama uyum sağlama yetenekleri ile orantılı olarak çoğalma şansı bulmaları (seçim), sahip oldukları genetik materyalin (genotype) dolayısı ile özelliklerinin (phenotype) populasyonda yaygınlaşmasını sağlar. Populasyon içindeki bireylerin evliliğinin (eşleşme ve çaprazlama), bu anlamda seçilmiş bireylerin sahip oldukları özelliklerinin değiş-tokuş edilerek, uyum değeri daha yüksek ve seçilmiş genetik özelliklerle donanmış yeni bireylerin populasyona katılması ile
sonuçlanır. Populasyonda bireyler tarafından hiçbir zaman temsil edilme şansı bulamayan veya seçim ve çaprazlama ile izleyen populasyonlarda kaybolan genetik özelliklerin katkısını sağlamak mutasyonun işlevidir. Çözümlerin problem değişkenlerinin bir listesi olduğu ve genler ve genlerden oluşan kromozomlarla temsil edilmesine fırsat verdiği düşünüldüğünde mutasyon, genler veya kromozomlar üzerinde uygulanabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum