Karşılaştırmalı Siyasal Sistemler Deneme Sınavı Sorusu #1187334

ABD’de siyasetin uzun yıllardır iki partili bir sistem içinde süregelmiş olmasının birçok nedeni vardır. Ancak bu nedenleri bir arada kapsayan kavram seçeneklerden hangisidir?


Siyasal kültür

Siyasal katılma

Siyasal partiler

Seçimler ve seçmen davranışı

Çıkar grupları ve lobicilik


Yanıt Açıklaması:

Seçimler ve Seçmen Davranışı: ABD’de siyasetin uzun yıllardır iki partili bir sistem içinde süregelmiş olmasının birçok nedeni vardır. Bunlar arasında en önemlilerinden biri, ülkede kullanılan çoğunluk seçim sistemidir. Buna göre, seçimlerde en çok oy alan aday seçimi kazanır.

Başka bir ifadeyle, birinci gelen partinin oyların çoğunluğunu almasına gerek yoktur, en çok oyu alması yeterlidir. Oy çokluğuna dayalı seçim sistemlerinde, özellikle de ABD’deki gibi tek üyeli dar bölgelere dayalı sistemlerde ikinci veya üçüncü gelen partiler hiç sandalye alamamaktadır. Kazanan her şeyi-alır sisteminin benimsenmesi daha küçük veya azınlık partilerinin siyasi temsilinin önünde büyük bir engel oluşturmaktadır. Çoğu Avrupa ülkesinde kullanılan, meclisteki sandalyelerin partilerin oy oranlarına göre yaklaşık olarak dağıtıldığı nisbi temsile dayalı seçim sistemleri bu sistemin karşıtıdır. ABD’de tek üyeli seçim bölgelerine dayalı oy çokluğu sistemi ülkenin iki büyük partisi için avantajlıyken, daha küçük partilerin Kongre’de temsil edilme şanslarını ortadan kaldırmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum