Karşılaştırmalı Siyasal Sistemler Deneme Sınavı Sorusu #1324430

İşçi Partisi işçi sınıfının partisi olma iddiasına karşın tüm işçi sınıfının, özellikle beyaz yakalı ofis çalışanlarının oylarının çoğunu aşağıdaki partilerden hangisiyle paylaşmak zorunda kalmıştır?


Gallerin Partisi

Muhafakazar Parti

İskoç Ulusal Partisi

Britanya Ulusal Partisi

Liberal Demokrasi Parti


Yanıt Açıklaması:

İşçi sınıfının partisi olma iddiasına karşın tüm işçi sınıfının, özellikle beyaz yakalı ofis çalışanlarının oylarının çoğunu Muhafazakâr Parti ile paylaşmak zorunda kalmıştır. Mavi yakalı, kol gücü ile çalışan ve sayıları giderek azalan işçiler arasında daha popüler olmasına karşın İşçi Partisi onların da tamamının oyunu alamamış, onların da küçük bir kısmının oylarını Muhafazakâr Parti’yle paylaşmıştır.

Britanya’da bunların dışında yerel olarak güçlü olan çeşitli partiler vardır. Iskoçya’da Scottish National Party (İskoç Ulusal Partisi, SNP), İngiltere’de British National Party (Britanya Ulusal Partisi, BNP), Galler’de Plaid Cymru (Party of Wales - Gallerin Partisi) ve Kuzey Irlanda’da (Ulster) Katolik İrlandalıların Sinn Féin (Sadece Bizler Partisi) ile Protestanların Ulster Unionist Party (Kuzey Irlanda Birlik Partisi) gibi siyasal partiler de mevcuttur. Yerel siyasal hayatta ve 1990’ların sonundaki yetki devrinden sonra Britanya’yı oluşturan bölgelerde güç kazanan bu partiler, Britanya siyasetinde ve özellikle Parlamento’da çok az sayıda temsil edilmekte veya hiç temsil edilememektedirler.

Yorumlar
  • 0 Yorum