Karşılaştırmalı Siyasal Sistemler Deneme Sınavı Sorusu #1184134

Aşağıdakilerden hangisi Fransız kamu siyasetlerinin oluşumunda başvurulan temel ilkelerden biri değildir?


Fransız kamu siyasetlerinin oluşumunda başvurulan temel ilkelerden biri iktisadi yaşamın devletçilik ilkesine göre belirlenmesidir. 

İktisadi alanda Fransız kamu siyasetlerini düşünürken, Avrupa Birliği’nin koyduğu çerçeveleri de göz önünde bulundurmak gerekir.

Fransız kamu siyasetlerinin oluşumundaki etkenlerden biri karar mekanizmalarının çoğulcu nitelikte olmasıdır.

Fransız iktisadi ve ticari düzeninin dışa açık olması, doğal olarak onu küresel piyasalarda rekabetçi olmaya yönlendirmektedir.

Kamu siyasetlerinin oluşturulmasında Fransız yönetiminin sık başvurduğu yöntemlerden biri, “Bilgeler Kurulu” uygulamasıdır. 


Yanıt Açıklaması:

Fransız kamu siyasetlerinin oluşumunda, temel ilkelerden biri iktisadi yaşamın piyasa koşullarına bağlı olma ilkesidir. Bununla beraber, devlet aygıtının da piyasa oyuncuları arasında bulunması önemli bir başka değişkendir. İster devlet doğrudan sahip olsun, ister önemli oranda payı bulunsun, bu türden kuruluşlar, esas itibariyle piyasa koşullarında çalışırlar ve kârlılık temel amaçlarıdır. 4. Cumhuriyetin başlarında öngörülen planlı iktisadi yaşam, temelinde piyasa koşullarını hiç yadsımamış, piyasayı, serbest ticareti ve girişimciliği asıl kural olarak benimsemiştir

Yorumlar
  • 0 Yorum