Karşılaştırmalı Siyasal Sistemler Deneme Sınavı Sorusu #1182898

Fransa'nın 4. Cumhuriyet dönemine ilişkin verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


İkinci Dünya Savaşı’nın başlangıcında, 3. Cumhuriyet’in Nazi orduları karşısında aldığı yenilgiden sonra, Vichy tarafından kurulmasıyla başlar.

Vichy yönetimi Alman işgal güçleriyle işbirliği yapan faşist bir rejim dönemidir.

General de Gaule’ün önderliğinde Londra’da oluşturulan yönetim ise direniş sonrasında hükümet kurup milletvekili seçimlerine gidildi.

Gaule'nin kurduğu hükümet ile yarı başkanlık sistemini öngören bir sistem sonucunda ticari yaşamını canlandıran bir dönemdir.

1958 yılına kadar sürmüştür.


Yanıt Açıklaması:

İkinci Dünya Savaşı’nın başlangıcında, 3. Cumhuriyet’in Nazi orduları karşısında aldığı yenilgiden sonra, Fransa’da Vichy rejimi kuruldu. Bu, Alman işgal güçleriyle işbirliği yapan faşist bir rejimdi. Özgür Fransa yönetimi ise, General de Gaule’ün önderliğinde Londra’da oluşturuldu. Savaşın Birleşik Devletler’in önderliğindeki müttefik güçlerce kazanılmasının sonucunda, Fransa işgalden kurtuldu ve direnişin önderi De Gaule başkanlığında, geçici bir hükümet kuruldu; milletvekili seçimlerine gidildi. Çok kısa süren ve genellikle işgal yaralarını saran, ABD’nin mali yardımlarıyla iktisadi ve ticari yaşamını yeniden canlandıran bu dönemin ardından gelen siyasal düzen, 4. Cumhuriyet diye tarihe geçer. Fransa’da 2.Dünya Savaşı sonrası kurulan 4. Cumhuriyet parlamenter bir sistemdir ve 1958 yılına kadar sürmüştür.

Yorumlar
  • 0 Yorum