Karşılaştırmalı Siyasal Sistemler Deneme Sınavı Sorusu #1183071

5. Cumhuriyet anayasasının getirdiği bir yenilik olarak, yasaların anayasaya uygunluğunun güvenceye alınması hangi düzen ile gerçekleşmiştir?


Referandum ile oylayarak karara bağlanmıştır.

Anayasal Konsey oluşturularak güvenceye alınmıştır.

Kamu denetçiliği birimini oluşturarak güvenceye alınmıştır.

Millet Meclisi'nin belirli bir oransal fazlalık durumu ile güvenceye alınmıştır.

Cumhurbaşkanının güvencesi altına alınmıştır.


Yanıt Açıklaması:

5. Cumhuriyet Anayasası’nın getirdiği en önemli yenilik, Fransa’nın yerleşik anayasal gelenekleri çerçevesinde düşünüldüğünde, yasaların anayasallık denetimiyle yetkili Anayasa Konseyi’ ni öngörmesi oluyor. Gerçekten Fransız siyasal geleneklerine göre, genel iradenin üzerinde başkaca hiçbir irade olamaz. Bu nedenle Fransız siyasetçileri, yasaların yargı tarafından denetimi seçeneğine hep soğuk bakmışlardır. 58 Anayasası, söz konusu geleneğin aksine, yasaların anayasal denetimini metne geçirmiştir. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Avrupa’daki diğer ülkeler gibi, artık Fransa da bir anayasal yargıçlar kuruluna sahiptir. Yasaların yargısal bir makam tarafından iptal edilebilmesine ilişkin olarak günümüz Fransası’nda hiçbir siyasetçi veya kalem, bu yöntemin bir yargıçlar yönetimi olduğu iddiasını dile getirmemektedir. Anayasa’nın 7.
Bölümü, Anayasa Konseyi adı altında bir tür anayasa mahkemesinin yetkilerini düzenler. Konsey, dokuz üyeden oluşur. Cumhurbaşkanı, Millet Meclisi Başkanı ve Senato Başkanı, ayrı ayrı üçer üye atama yetkisine sahiptir. Bunun dışında eski Cumhurbaşkanları da Konsey’in doğal üyeleri sayılırlar. Kurulun başkanını görevdeki Cumhurbaşkanı belirler.

Yorumlar
  • 0 Yorum