Kent Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #919872

Hangisi küresel kent kuramına yönelik getirilen eleştirler aradında yer almaz


Küresel kent kuramı araştırmacıları yereli, pasif alıcılar, küresel ekonomik güçlerin aktarıcıları ve reaktörleri konumuna indirgemişlerdir.

Küresel kent kuramları, küreselleşme ve kentlerin küreselleşmesini süreçler olarak ele almaktadır fakat küreselleşme ve kentlerin küreselleşmesi süreçler olduğu kadar aynı zamanda projelerdir.

Küresel kent kuramı, küresel Kuzey’in yapısal dönüşüm ve yeniden yapılanmaları temel alınarak oluşturulmuştur ve gerçekte küresel Kuzeyin gerçeklerini yansıtmaktadır.

Küresel kent kuramının kullandığı dünya kent hiyerarşisi ve küresel kent ağı ve bağlanırlığı ölçümleri yetersizdir. 

Küresel kent tartışmalarında küreselleşmenin siyasetine değil küreselleşmenin ekonomisine; kent siyasetine değil kent ekonomisine öncelik verilmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Küresel kent kuramcıları/araştırmacıları ekonomik küreselleşmenin kent üzerine olan etkilerini çalışmaya odaklanmıştır. Dolayısıyla, kent dinamiklerine yön veren politik ve ideolojik faktörler kent dinamiklerini şekillendiren ulusal ve yerel aktörler, küresel süreçlerde ve akışlarda stratejik olarak kentlerin konumlandırılmasına yönelik söylemler göz ardı edilmiştir. Bu araştırmacılar yereli, pasif alıcılar, küresel ekonomik güçlerin aktarıcıları ve reaktörleri ko- numuna indirgemişlerdir. Küresel kent tartışmalarında küreselleşmenin siyasetine değil küreselleşmenin ekonomisine; kent siyasetine değil kent ekonomisine öncelik verilmektedir. Küresel kent kuramları, küreselleşme ve kentlerin küreselleşmesini süreçler olarak ele almaktadır. Oysa küreselleşme ve kentlerin küreselleşmesi süreçler olduğu kadar aynı zamanda projelerdir. C¸oğu küresel kent araştırmaları, küresel Kuzeyde yapılmakta (Kuzey Amerika, Kuzey Avrupa ve Doğu Asya); çoğu küresel kent araştırmacıları, küresel Kuzey ülkelerinde olan üniversitelerde çalışmakta ve çoğu küresel kent, küresel kuzeyde yer almaktadır. Dolayısıyla küresel kent kuramı, küresel Kuzey’in yapısal dönüşüm ve yeniden yapılanmaları temel alınarak oluşturulmuştur ve gerçekte küresel Kuzeyin gerçeklerini yansıtmaktadır. 

Yorumlar
  • 0 Yorum