Kent Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #928999

Refah devleti döneminin yerel yönetimleri (ı. Dönem) kolektif tüketim araçlarını sağlamakla görevli birimler olarak karşımıza çıkarken, izleyen dönemin (II. Dönem) yerel yönetimleri daha çok sermayeyi ve onun taleplerini desteklemeye yönelmişlerdir.

Yerel yönetimlerin bu iki dönemdeki kavranışı benzerlikleri ve farklılaşmaları temelinde karşılaştırıldığında aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Refah devleti döneminin yerel yönetimlerinin özelliği, üç temel paradigma çerçevesinde ortaya çıkan yaklaşımların kendi içlerinde kapalı kalıp, kendi güç alanları çerçevesinde yerel yönetimleri kuramsallaştırmalarıdır.

II. Dönem yerel yönetimlerde hemen hemen tüm yaklaşımlar kendi güvenli alanlarını terk edip, diğer yaklaşımların tekelindeki alanlara girmeye başlamışlardır.

II. Dönemin kuramlarının hemen tamamı yerel yönetimleri “hizmet sağlayıcı” olarak görürmüştür.

II. Dönemde yerel yönetimler büyüme, girişimcilik vb. temalar etrafında kavramsallaştırılmışlardır.

II. Dönemde, I. Dönemden daha belirgin bir biçimde, çoğulcu yaklaşımın baskın hale gelmeye başladığı görülmektedir.


Yanıt Açıklaması:

İlk dönemin kuramlarının hemen tamamı yerel yönetimleri “hizmet sağlayıcı” olarak görürken, ikinci dönemde yerel yönetimler büyüme, girişimcilik vb. temalar etrafında kavramsallaştırılmışlardır. Birinci dönemin bir özelliği, ele aldığımız üç paradigma çerçevesinde ortaya çıkan yaklaşımların kendi içlerinde kapalı kalıp, kendi güç alanları çerçevesinde yerel yönetimleri kuramsallaştırmalarıdır. İkinci dönem, bu açıdan önemli bir değişime sahne oldu. Hemen hemen tüm yaklaşımlar kendi güvenli alanlarını terk edip, diğer yaklaşımların tekelindeki alanlara girmeye başladılar. Üzerinde durmak istediğimiz son farklılık ise, ikinci dönemde, birinci dönemden daha belirgin bir biçimde, çoğulcu yaklaşımın baskın hale gelmeye başlamasıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum