aof.sorular.net
Kent Sosyolojisi
Kent Sosyolojisi Deneme Sınavı
Kent Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #942033
Kent Sosyolojisi Deneme Sınavı Sorusu #942033
I. Göçün Küreselleşmesi II. Göçün Hafızası
III. Göçün Hızlanması IV. Göçün Farklılaşması
V. Göçün Kadınlaşması VI. Göçün Statikleşmesi
Yukarıdakilerden hangileri Castles ve Miller’ın vurguladığı çağımızdaki göçlerin temel eğilimleri arasındadır?
II, III, VI |
I, III, IV, V |
I, III, IV, V, VI |
I, II, III, IV, V |
I, II, III, IV, V, VI |
Yanıt Açıklaması:
Castles ve Miller çağımızdaki göç olgusunu birden çok faktörden (ekonomik, siyasi, şiddet vb. gibi) etkilenen yeni formlar olduğunu belirtip, yine de bu dağınık görüntünün içerisinden, çağımızdaki göçlerin dört temel eğilimini vurgulamaktadırlar:
- Göçün Küreselleşmesi: Çağımızdaki göç olgusuna etkisi olan kaynak sahalar, yani göç veren bölgeler çeşitlenmektedir. Buna bağlı olarak da göç alan ülkeler çok farklı kültürel geçmişe sahip olan göçmenleri almaktadırlar.
- Göçün Hızlanması: Günümüzdeki göç hacminin büyümesi beraberinde ülkelerin göç politikalarında değişime neden olmuştur.
- Göçün Farklılaşması: Çağımızda göç alan ülkeler sadece bir tip göçmen (örneğin konuk işçi) sorunuyla karşı karşıya değillerdir. Bu ülkeler emek göçü, mülteci, sığınmacı gibi birden fazla göç tipiyle karşı karşıyadırlar. Bu farklılaşma da, göçlerin durdurulması için ulusal ve uluslararası platformlarda mücadeleyi zorlayıcı bir etkendir.
- Göçün Kadınlaşması: Geçmişe göre karşılaştırıldığında çağımızda kadınlar, özellikle de emek göçü açısından, çok daha fazla bir şekilde göç eyleminin içerisinde yer almaktadırlar.
Yorumlar
- 0 Yorum