Kentsel ve Çevresel Koruma Deneme Sınavı Sorusu #919800

"Kentsel kimliğin farklılaşması kentlerin bölgeleri içindeki rollerini netleştirirken
birbirleri ile ekonomik, mekansal yapı değerleri ile de ayrışmalarını sağlamaktadır. Bu ayrışma bir yandan bölge bütününde gelişme odaklarını belirlerken bir yandan da kentsel kademelenmeyi oluşturmaktadır. Ancak küreselleşme ulusal ve uluslararası sermaye yatırımlarını kendi yerleşmelerine çekmek, ekonomik olarak kısa erimde en fazla gelişmeyi sağlamak adına özgün değerlere, kültürel birikimlere sahip olan kentlerin birbirlerini taklit etmelerine neden olmaktadır. Bu birbirlerine benzeme gayreti kentlerin kimliklerini yitirmelerine, yerel dinamiklerini gözardı etmelerine ve bir müddet sonra birbirlerine benzemenin sonucu bölgesel düzeyde ekonomik fayda sağlamamalarına neden olmaktadır."

Yukarıda verilen bilgiden yola çıkarak seçeneklerde verilen, ülkemizdeki büyükşehirlerden hangisinin kentsel kimliğinin diğerlerine göre daha fazla değişim gösterdiği söylenebilir? 


Ankara

Bursa

İzmir

Adana

İstanbul


Yanıt Açıklaması:

Kentsel kimliğin farklılaşması kentlerin bölgeleri içindeki rollerini netleştirirken
birbirleri ile ekonomik, mekansal yapı değerleri ile de ayrışmalarını sağlamaktadır. Bu ayrışma bir yandan bölge bütününde gelişme odaklarını belirlerken bir yandan da kentsel kademelenmeyi oluşturmaktadır. Ancak küreselleşme ulusal ve uluslararası sermaye yatırımlarını kendi yerleşmelerine çekmek, ekonomik olarak kısa erimde en fazla gelişmeyi sağlamak adına özgün değerlere, kültürel birikimlere sahip olan kentlerin birbirlerini taklit etmelerine neden olmaktadır. Bu birbirlerine benzeme gayreti kentlerin kimliklerini yitirmelerine, yerel dinamiklerini gözardı etmelerine ve bir müddet sonra birbirlerine benzemenin sonucu bölgesel düzeyde ekonomik fayda sağlamamalarına neden olmaktadır. İstanbul ülkemizin hali hazırda en çok ve en düzensiz göç alan şehri durumunfdadır. Bu da şehrin kentsel kimliğini diğerlerine kıyasla daha fazla olumsuz etkilemektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum