Konaklama Hizmetlerinde Kalite Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #875266

Aşağıdakilerden hangisi örgüt kültürünün belli başlı özellikleri arasında sayılamaz?


Örgüt kültürü öğrenilir.

Örgüt kültürü asla değişmez.

Örgüt kültürü yazılı değildir.

Örgüt kültürü paylaşılır.

Örgüt kültürü birlikte hareket etmeyi kolaylaştırır.


Yanıt Açıklaması:

Örgüt kültürünün belli başlı özellikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Örgüt kültürü öğrenilir: Örgüt içinde var olan çalışanlar ve örgüte yeni katılanlar biçimsel yapının yanında örgütün kendine has olan kültürünü de öğrenirler.
  • Örgüt kültürü üyelere örgütsel kimlik sağlar: Örgüte dâhil olan çalışan yalnız kendi işini yapan bağımsız bir eleman değildir. Örgüte dâhil olmasıyla örgütün temel taşlarından biri hâline gelir. Güçlü bir örgüt kültürü, örgüte hem anlam kazandırmakta hem de en alt kademeden en üst kademe tüm çalışanlara kadar dinamik ve sosyal bir kurumun parçası olma şansını vermektedir.
  • Örgüt kültürü paylaşılır: Örgüt çalışanlarının neyin iyi, neyin kötü, hangi davranışların istenilir veya istenilmez olduğuna ilişkin ortak değeri mevcuttur. Örgüt kültürü örgüt içinde paylaşıldıkça çalışanlar arasında dayanışmayı arttırır ve bu kültür örgüte yeni gelenlere aktarılır.
  • Örgüt kültürü değişebilir: Örgütler sosyal sistemlerdir. Dolayısıyla dış çevreyle sürekli etkileşim içindedir. Örgütler bütünlüklerini korumak, geliştirmek için sürekli değişen çevreyle uyum içinde olmalıdır. Dolayısıyla zaman içinde örgüt kültürünün çevre ve örgüt içi şartlara bağlı olarak değişim göstermesi kaçınılmazdır.
  • Örgüt kültürü yazılı değildir: Örgüt kültürü yazılı kurallar bütünü değil, aksine işletme içinde zamanla gelişen normlar, inançlar, değerler, standartlar, örfler, ödüller ve örgüt içindeki tüm etkileşim unsurlarını kapsar. Yazılı olarak bulunması mümkün değildir.
  • Örgüt kültürü birlikte hareket etmeyi kolaylaştırır: Örgüt kültürü örgütü bir arada tutan tutkala benzetilebilir. Örgüt içindeki belirsizlikleri en aza indirerek çalışanlara işlerin nasıl ve ne şekilde yapılacağına açıklık getirir. Ayrıca paylaşılan inanç ve normlar, politikalar, prosedürler, örfler kültürle birleşerek çalışanlara yol gösterir.

Doğru cevap B'dir çünkü örgüt kültürü değişebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum