Konumsal Veritabanı 1 Deneme Sınavı Sorusu #1400953

SELECT-FROM-WHERE komut bloku SELECT ifadesinin en temel ve yaygın olarak kullanılan halidir. Coğrafi bilgi sistemleri yazılımlarının çoğunda bu komut blokuyla yapılan seçimin harita üzerinde görüntülenmesini sağlayan kolaylaştırıcı arayüzler bulunmaktadır.

Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak ifade edilmiştir?


SELECT * FROM<tablo adı> WHERE<sütun adı ve belirtilen koşul>;

SELECT + FROM-tablo adı+ WHERE<sütun adı ve belirtilen koşul>;

SELECT - FROM<tablo adı- WHERE<sütun adı ve belirtilen koşul>;

SELECT “FROM”<tablo adı> WHERE<sütun adı ve belirtilen koşul>;

SELECT / FROM<tablo adı> WHERE<sütun adı ve belirtilen koşul>;


Yanıt Açıklaması:

SELECT-FROM-WHERE komut bloku SELECT ifadesinin en temel ve yaygın olarak kullanılan halidir. Coğrafi bilgi sistemleri yazılımlarının çoğunda bu komut blokuyla yapılan seçimin harita üzerinde görüntülenmesini sağlayan kolaylaştırıcı arayüzler bulunmaktadır. Bu arayüzlere sorgu oluşturucu (query builder) denir. Sorgu oluşturucular;

SELECT * FROM<tablo adı> WHERE<sütun adı ve belirtilen koşul>;

hazır komut yapısını kullanırlar. Dikkat edilirse hazır komut yapısı bütün sütunları seçecek şekilde yazılmıştır. Bunun sebebi yapılan seçimin sonucunun görsel olarak sunulabilmesiyle ilgilidir. Coğrafi bilgi sistemlerini kullanan bütün kullanıcıların SQL’e tamamıyla hakim olması beklenemez. Bu arayüzler sayesinde kullanıcılar, SQL yazımına tamamıyla hakim olmasa bile ihtiyaç duyduğu sorguları kod yazmadan da gerçekleştirebilirler.

Yorumlar
  • 0 Yorum